První vzorky radioelektronické zbraně založené na nových fyzikálních principech, které nemají na světě obdoby, byly vyvinuty a úspěšně otestovány v Rusku, uvedla agentura RIA Novosti. Agentura to sdělila s odkazem na zástupce Spojené výrobní korporace na výstavě zbraní „ArmHaytek“.

První vzorky radioelektronických zbraní založených na nových fyzikálních principech, kdy se nepoužívá munice, byly předvedeny na uzavřené demonstraci pro Ministerstvo obrany v rámci vojensko-technického fóra „Armáda".

„Už jsou vytvořeny reálné vzorky těchto zbraní, a již prokázaly svou účinnost. Jedná se o zcela nový druh zbraně, která nemá žádné analogii v zemi, a nebojím se říci, že ve světě," řekl zástupce korporace dopisovateli agentury.

Podle něj spočívá zvláštnost zbraně v tom, že neutralizuje techniku nepřítele bez použití tradičních zbraní, munice, nýbrž s pomocí řízené energie.

„Jedná se o nepřímý fyzický účinek na palubní vybavení letadel, bezpilotních prostředků, přesných zbraní a jejich neutralizaci," vysvětlil agentuře.

Zdroj:  ria.ru, pz.cz