Jedna z etap strategického vojenského cvičení Kavkaz z roku 2016 upoutala soustředěnou pozornost západních masmédií. V průběhu velkého cvičení měla ruská armáda odrazit útok na poloostrov, což, podle mínění západního tisku, bylo „jasným signálem" ze strany Moskvy. „Demonstrací své vojenské síly vysílá Rusko jasný signál, že každý reálný útok na Krym bude odražen," píše britský list The Daily Mail.

„Tanky a obrněná vozidla vyjížděla z lodí, ale měla proti sobě přesilu obránců vyzbrojených těžkými děly," popisuje své dojmy novinář z The New York Times.

„Přes sto letadel a vrtulníků, asi 12 tisíc vojáků a moderní okřídlené střely Kalibr, jež byly nasazeny v cvičení, nenechávají pochybností ohledně vojenské síly," praví se v článku.

List uvádí názor ředitele moskevského Střediska analýzy strategií a technologií Ruslana Puchova, který přirovnal ruský Krym k „nepotopitelné letadlové lodi."

Podle jeho slov umožní poloostrov Moskvě, aby posílila vojenskou moc na Černém moři.

„Rusko je nepochybným hegemonem na Černém moři, zvlášť dnes, kdy bylo Turecko v podstatě vyřazeno ze hry," řekl analytik.

The Financial Times píše, že cvičení je součástí dlouhodobého programu Moskvy pro upevnění hranice s Ukrajinou.

„Je to raná etapa programu, v jehož rámci mají být vážně omezeny vojenské možnosti Ukrajiny a její prostor pro manévrování," řekl listu zástupce neuvedené zahrani ční armády.

Někteří novináři, zejména zpravodaj CNN Fred Pleitgen, osobně přihlíželi manévrům na krymském polygonu Opuk. Měl dojem, že ruská armáda je dnes vybavena lépe než kdykoli od skončení studené války. Samotné cvičení označil za „grandiózní demonstraci síly."

„Rusko vyslalo tímto velkým a velmi náročným cvičením dost jasný signál. Jeho síly se zakotvily na Krymu a jsou připraveny k boji každou chvíli," řekl novinář.