Základna Tábor století, kterou postavily USA v Grónsku v rámci projektu Ledový červ, může být rozmrazena následkem globálního oteplení, uvádějí média. To přinese světu velkou senzaci, řekl radiu Sputnik vojenský komentátor Viktor Baraněc. Vědci z univerzity York v Kanadě zjistili, že opuštěná americká vojenská základna v ledech Grónska může být doslova rozmražena následkem globálního oteplování. Pokud se to stane, tak se do oceánu dostane radioaktivní odpad, uvádí se v článku časopisu Geophysical Research Letters.

Základna „Tábor století" (Camp Century) byla postavena v Grónsku v roce 1959 v rámci tajného projektu Ledový červ (Project Iceworm) — američtí vojáci pod záminkou polárních výzkumů studovali možnost startu raket ze šachet vytvořených ve věčně zmrzlé půdě. Ale v roce 1967 byl projekt uzavřen, vojenská základna se přestala používat a její infrastruktura a odpad, včetně radioaktivního z jaderného reaktoru, zůstaly pohřbeny pod silnou vrstvou ledu. Autoři článku se domnívají, že už za několik desítek let se mohou dostat do oceánu.

Vojenský komentátor Viktor Baraněc ve vysílání rádia Sputnik vysvětlil, co znamenala americká vojenská základna.

„Strategickým úkolem této základny byly útoky proti Sovětskému svazu. Grandióznost stavby je působivá: čtyři tisíce kilometrů tunelů, asi 600 balistických raket — byla to modifikace raket Minuteman, nazývaly se Iceman", řekl Baraněc.

Podle jeho slov reaktor a jeho radioaktivní odpad znamenají skutečnou hrozbu.

ZDE JE VIZUALIZACE LEDOVÉHO ČERVA

„Nejdůležitější, o čem dnes musíme se smutkem mluvit, a o čem mlčely USA, je to, že během fungování „Ledového červa" vzniklo kolem 200 tun radioaktivní vody, která se vlévala přímo do ledové „čepice" Grónska. Američané mlčeli a provalilo se to až v roce 1997. Američané mlčí i o tom, že rychle opustili tábor, protože kvůli stavu ledu celé jejich gigantické množství konstrukcí bylo prakticky rozmačkáno ledem a 80 % zařízení bylo ponecháno na místě. Teď zbývá nejdůležitější otázka: co se stalo s reaktorem? Ačkoliv byl mobilní, není to hračka. Američané se velmi přepočítali v možnosti tání ledu v Grónsku a led začal tát. A teď se odhaluje smutné tajemství Ledového červa — nelze vyloučit, že veškerý radioaktivní odpad, tato rozmrzlá radioaktivní voda, se může vylít a nakazit Grónsko. Myslím, že lidstvo čeká velká smutná senzace", řekl Baraněc.

Otázek se nahromadilo mnoho, ale odpovědí se nemusíme dočkat, říká.

„Otázka, která se týká nejen Grónska, ale nás všech: jaká je intenzita rozkladu této radioaktivní vody, kterou Američané pumpovali do absolutně čistého ledu?… Takže bude nutné s velkým zájmem a s obavami čekat na odborné hodnocení dánských vědců. Ale vzhledem k tomu, že Dánsko skáče podle toho, jak USA píská, není jisté, že dostaneme skutečné údaje. Ale to bude zločin, jestliže toto tajemství nebude odhaleno. Protože čím dříve se svět pozná úroveň ohrožení, které představuje tání ledu v oblasti této základny, tím rychleji mohou být přijata opatření", předpokládá Baraněc.