Nový vrchní velitel spojených ozbrojených sil NATO v Evropě, americký generál Curtis Scaparrotti vyzval členy aliance, aby byli neustále připraveni k tomu, aby dokázali čelit hrozbám ze strany Ruska a teroristů. Během slavnostního ceremoniálu, kdy generál přebíral tuto funkci, zdůraznil, že aliance má nyní co do činění s „obrozujícím se Ruskem, které se snaží prezentovat jako světová velmoc". Za hrozby pro členy bloku rovněž označil terorismus a krizi s uprchlíky, čemuž napomáhá nestabilita v severní Africe a na Blízkém východě.

„Abychom mohli reagovat na tyto výzvy, musíme neustále udržovat na nezbytné úrovni a zvyšovat úroveň naší připravenosti a mobilnosti tak, abychom byli s to vstoupit do boje okamžitě, jestliže bude zadržování neúspěšné", prohlásil Scaparrotti, jehož slova uvádí tisková služba Pentagonu.

A generální tajemník aliance Jens Stoltenberg podotkl, že organizace vstoupila do „nové éry neurčitosti" se závažnými a zastaralými problémy. Podle jeho slov je ale NATO „připraveno a také je s to na takové výzvy reagovat".

Scaparrotti vystřídal ve funkci vrchního velitele spojených ozbrojených sil amerického generála Philipa Breedlova, který mnohokrát dělal tvrdá prohlášení na adresu Ruska.

Reakce Kremlu

Rusko nikoho neohrožuje, neponechá ovšem bez povšimnutí činnost potenciálně nebezpečnou pro jeho zájmy, ruská strana je bude tradičně hájit, řekl ve čtvrtek novinářům tiskový mluvčí ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

„Mnohokrát jsme už hovořili o tom, že obrozující se Rusko není pro nikoho hrozbou. Rusko důsledně hájí vzájemně výhodnou spolupráci s respektováním zájmů všech partnerů. Rusko hájí společné urovnávání konfliktních situací. Současně ale Rusko bezesporu nemůže ponechat bez povšimnutí jakoukoli činnost, která buď může buď přímo, nebo potenciálně znamenat hrozbu pro jeho národní zájmy", odpověděl Peskov na otázku, jestli bude Kreml reagovat na prohlášení nového vrchního velitele sil NATO v Evropě o zadržování obrozujícího se Ruska. A dodal, že ruská strana bude tradičně hájit své zájmy.