Zní to možná jako z divného filmového seriálu, ale bosenský archeolog se zálibou oblékat se jako Indiana Jones objevil gigantickou kamennou sféru, o které věří, že dokazuje existenci ztracené civilizace. Archeolog Dr. Sam Osmanagich objevil v lese Podunavle uprostřed března balvan, o kterém věří, že by to mohla být největší kamenná koule na světě. Prozatím byla odkryta jen polovina té koule, ale Osmanagich odhaduje její poloměr na velikost od 1,2 do 1,5 metrů.

Saud Kresosevic čistí kamennou kouli ve vesnici Podubravlie u Zavidovici v Bosně a Hercegovině, 11. dubna 2016. © Dado Ruvic / Reuters

Při hodně vysokém obsahu železa naznačují předběžné testy, že ta ohromná koule by mohla vážit více než 30 tun, což by z ní činilo největší kamennou sféru v Evropě.

Pokud by se ukázala být ještě těžší, tak by překonala podobné objevy v Kostarice (o kterých se věří, že jsou uměle zhotovené) i v Mexiku (které jsou považované za přirozené formace), aby tak byla vyhlášena za největší kamennou kouli na světě.