Victoire Macon Dauxerre v té době 18letá studentka z Francie.  Victoire byla velmi zaneprázdněna studiem na nadcházející závěrečné zkoušky. Jednoho dne se sama rozhodla, že si dá pauzu a půjde nakupovat se svou matkou, aby si trochu odpočinula. To ale nevěděla, že tento den bude zlomovým v jejím životě a že se stane noční můrou.

Viděla ji jedna z módních agentur, a i když bylo jejím snem studovat u  Sciences Pro , nechala se vtáhnout do světa třpytek a byznysu a věřila, že to bude něco, co chce každá dospívající dívka, včetně jí. Ovšem po vstupu do elitní modelingové agentury se její život drasticky změnil.

Victoire si uvědomila, že se ocitla v pasti, kde dominují samé tenké dívky. Ona vysvětluje, že jí však nikdo přímo neřekl, že by měla zhubnout. Místo toho jí řekli:  V září budete dělat modelku v šatech, jejich velikost je 32-34, měly by vám být.

Potom začala v podstatě hladově, což vedlo ke ztrátě asi něco přes 10kg za 2 měsíce. Její strava byla založena na 3 jablkách denně v kombinaci s perlivou vodou, která jí dodávala pocit sytosti. Kus kuřete nebo ryby bylo jediné povolené jídlo (jednou týdně), které si mohla Victoire dopřát.

Tato strategie se zdála být úspěšná a Victoire se dostala na váhu pouhých 103 liber, tedy sotva 47kg. Byla chtěná a módních prohlídkách v Miláně, New Yorku, Paříži a pracovala pro prestižní značky, jako Miu Miu nebo Alexander McQueen. Navíc se stala jednou z TOP20 nejžádanějších modelek.

Bohužel za světem třpytek se skrývá bolest. Victoire trpěla anorexií, začala ztrácet vlasy, její tep byl slabý, měla osteoporózu a zastavila se jí i menstruace. Dospělo to až k tomu, že na několika módních přehlídkách i omdlela.

Nejhorší bylo, že její fotografie byly různě upravovány. Podle Victoire dodali šířku u stehen i tváře. Také potvrdila, že dívky, které tam nyní pracují, budou jistě říkat, že lže, protože pokud tam chtějí pokračovat, nesmí nic říct. Také dodala, že před novináři měly dívky vždy svačinu, když ale odešli, musely to jít vyzvracet.

Je smutné, že Victoire cítila, že ztratila sama sebe na začátku její dospělosti. Cítila, jak je zoufalá, osamělá a má deprese. Stala se z ní bulimička a viděla tedy jen jednu možnost, jak se z toho dostat. Z toho důvodu se pokusila o sebevraždu. Vysvětluje, že jí každý říkal, že má přece svůj sen, ale to, že jí bylo tolik mizerně, už slyšet nechtěli.

Po této nepříjemné situaci se Victoire rozhodla ukončit kariéru modelky. Vše o životě této mladé ženy, která má nyní 23 let, se můžete dozvědět v knize  Never Enough Skinny. Deník  Top Model mluví o neustálém tlaku, aby dívky byly štíhlé, stejně jako nápor designérů, kteří chtějí dívky odlišit a zacházejí tak s nimi jako s obyčejnými ramínky na šaty.  Karl Lagerfeld říká:  Chanel oblek nesedí ženám s prsy. Ale ženy podle definic prsa musí mít. Proč tedy neudělají modely, které sedí ženám?

Tento příběh byl důvodem, proč francouzský soud vydal zákon, který zakazuje modely a modelky, kteří jsou příliš hubení pro svou práci. Victorie navíc vzkazuje všem dívkám, že pokud jim někdo říká, aby zhubly, měly by od nich odejít. Naštěstí pro tuto ženu – podařilo se jí z toho bludného kruhu vyklouznout a zbavit se toho pekla, které to vše doprovázelo. Teď nosí velikost US6 a plánuje se objevit na jevišti znovu, tentokrát v divadle. Vypadá snad konečně šťastně?

Tato statečná dívka je jednou z mála modelek, které mají odvahu říct světu, co se děje v zákulisí světa módy. Pokud máte pocit, že se vás její příběh dotkl a chcete šířit povědomí o bulimii, anorexii a dalších možných nebezpečích poruch příjmu potravy, sdílejte tento článek.