Konstantin Batygin, který objevil devátou planetu, jejíž vzdálenost od Slunce je 274krát větší než vzdálenost Země, má za to, že je poslední skutečnou planetou Sluneční soustavy, oznámila tisková služba Kalifornského technologického ústavu. Včera večer oznámil ruský astronom Konstantin Batygin a jeho americký kolega Michael Brown, že se jim podařilo vyčíslit polohu záhadné „planety X", deváté nebo desáté, jestliže počítáme i Pluto, planety Sluneční soustavy, vzdálené od Slunce 41 miliardu kilometrů, jejíž hmota je desetkrát větší než hmota Země.

„Přestože od samého začátku byl náš přístup k narážkám na existenci ještě jedné planety v Kuiperově pásu dost skeptický, v průzkumu její předpokládané dráhy jsme přece jen pokračovali. Po nějakém čase jsme získávali stále větší jistotu, že tahle planeta skutečně existuje. Poprvé za posledních 150 let jsme získali reálné důkazy toho, že jsme zcela uzavřeli „sčítání" planet Sluneční soustavy", prohlásil Batygin, jehož slova uvádí tisková služba.

Tento objev se podle slov Batygina a Browna uskutečnil v mnohém díky tomu, že byli objeveni dva supervzdálení „obyvatelé" Sluneční soustavy — trpasličí planety 2012 VP113 a V774104 svými rozměry srovnatelné s Plutem a vzdálené od Slunce zhruba 12-15 miliard kilometrů.

Analýza oběžných drah těchto objektů ukázala, že se nacházejí pod vlivem jakéhosi velkého nebeského tělesa, které nutí oběžné dráhy těchto nepříliš velkých trpasličích planet a asteroidů, aby se určitým směrem protáhly.

Batyginovy výpočty ukazují, že je to jednoznačně „opravdová" planeta s hmotou pěttisíckrát větší než hmota Pluta, a to nejspíš znamená, že se jedná o plynového obra podobného Neptunu. Rok na ní trvá zhruba 15 tisíc let. Obíhá po neobyčejné dráze — její perihelium, tedy nejbližší místo ke Slunci, se nachází na té straně Sluneční soustavy, kde se nachází afélium, bod, ve kterém jsou na své dráze od Slunce nejvíce vzdáleny všechny ostatní planety.

Podobná oběžná dráha paradoxním způsobem stabilizuje Kuiperův pás a nedovolí, aby se jeho objekty srazily. Zatím se astronomům nepodařilo tuto planetu spatřit kvůli tomu, že je nesmírně vzdálená od Slunce, avšak Batygin a Brown mají za to, že se to podaří během nejbližších pěti let, až bude její oběžná dráha vypočítána přesněji.