Určitě je znáte. Při rozbalování různého druhu zboží, nejčastěji bot, vypadnou z krabice takové malé sáčky naplněné kuličkami. Většina z nás jim nevěnujeme žádnou pozornost a hned je vyhodíme, protože je považujeme za neužitečné či přímo možná i škodlivé. To je však velká chyba. Ve skutečnosti jde o substanci zvanou oxid křemičitý, který vůbec není toxický.

Samozřejmě, kuličky by se neměly konzumovat, jinak však mají několik velmi užitečných způsobů použití v domácnosti. Jejich původním účelem, proč jsou součástí balení, je odvádět vlhkost a chránit tak výrobky před poškozením. Dokáží totiž účinně vysušit své bezprostřední okolí. A právě tato jejich vlastnost se vám může sejít hned několika způsoby, o kterých si povíme v tomto článku.

Uložte je mezi ručníky

K zabránění toho, aby vaše ručníky nasávaly vlhkost, umístěte pár sáčků mezi ručníky uložené ve skříni. Kromě pohlcování vlhkosti zabrání i vzniku nepříjemných pachů. Použít je můžete nejen na ručníky, ale i běžné oblečení, které má tendenci při delším uskladnění zatuchne.

Ochraňte své staré fotky

Fotky jsou často jedinými našimi vzpomínkami na minulost (na dobu před smartphony a digitálními kamerami), proto bývají naší srdeční záležitostí. Bohužel, s věkem se zvyknou fotky zhoršovat či ztrácet na své kvalitě a tak je důležité je chránit. Jediné, co potřebujete udělat, je vložit pár křemíkových sáčků do krabice se starými fotkami. Tím je spolehlivě ochráníte před vlhkostí, která by jim mohla ublížit.

Zachraňte svůj utopený mobilní telefon

Sáčky s křemíkovými kuličkami dokáží nejednou dokonce i zachránit mobil, který vám spadl do vody. Když se to stane vašemu mobilu, zkuste ho místo do nádoby s rýží umístit do nádoby naplněné křemíkovými kuličkami. Kuličky můžete vysypat, ale účinné to bude, i když je necháte v sáčku. Použijte ale několik sáčků zespodu i navrch telefonu.

Umístěte je do ruksaku, který si nosíte do posilovny nebo tělocvičny

Hlavním úkolem těchto sáčků je absorbovat extra vláhu a chránit boty či jiné výrobky. No a jelikož bakteriím se nejlépe daří právě ve vlhkém prostředí, uvedené sáčky spolehlivě odstraní vlhkost a bacily obývající váš sportovní batoh. Kromě toho z něj odstraní i často se vyskytující nepříjemný zápach po potu.

Zamezte rosení čelního skla ve vašem autě

Orosené skla v autě dokáží způsobit řadu problémů, hlavně ve vlhkém nebo deštivém počasí. Místo toho, abyste pracně okna utírali nebo čekali, dokud jejich vysuší klimatizace, umístěte večer pod čelní sklo několik těchto sáčků. Ráno, když si sednete do auta, okna nebudou orosené. Ušetříte si tak několik minut čekání potřebných k jejich odmlžování či pracně utírání.

Ochraňte si svůj make-up

Každá žena by měla mít ve své kosmetické taštičce alespoň jedno nebo dvě takové sáčky. Pomohou vám ochránit make-up tím, že zabrání prášku, aby navlhnul a srazil se.

Aby vaše žiletky a břitvy déle vydržely ostré

Nenechávejte své žiletky a holicí strojky v koupelně, kde je často vlhko. Namísto toho je umístíte do uzavíratelné plastové krabičky s pár kapsičkami uvnitř. Budete překvapeni, o kolik déle vám vydrží ostré.