Zubní pasty Colgate jsou jedny z nejoblíbenějších na světě. Možná proto i vy patříte mezi lidi, kteří je denně používají. Jedna studie však zjistila, že látka, kterou tyto zubní pasty obsahují, může být příčinou vzniku rakoviny a dalších zdravotních problémů. Jde o chemikálii pod názvem triclosan. Ten bývá často součástí prášků na praní, deodorantů, tekutých mýdel a antiseptických přípravků, kde působí antibakteriálně.

Triclosan je vysoce toxická látka, považována za bratra jedné z nejjedovatějších látek na světě – dioxinu.

Dioxin může dokonce vzniknout z triclosanu. Magazín Chemical Research and Toxicology (Chemický výzkum a toxikologie) publikoval další studii, která vysvětluje, že tato látka při vyšších koncentracích vyvolává rakovinu. ( ZDEZDE, ZDE a ZDE)

Proniká totiž přes naši pokožku do krevního oběhu a následně vyvolává v těle hormonální nerovnováhu.

Navzdory veškerému dostupnému výzkumu a důkazem o škodlivosti triclosanu, nás Colgate i nadále přesvědčuje, že jejich produkty jsou bezpečné.

V současnosti je Kanada zatím jedinou zemí, která se rozhodla triclosan zakázat. Na druhé straně, naše vláda zůstává v otázce jeho vedlejších účincích v tichosti. Začne zřejmě konat až tehdy, když dojde k vážným následkům na zdraví obyvatel. Je to znovu podobné, jak to bylo kdysi s DDT, azbestem či PCB.

Dlouhou dobu se škodlivé účinky nepřipouštěli a když ignorování problému již bylo více neudržitelné, přistoupilo se k zákazu těchto látek.

Samozřejmě, není možné se uchránit před vším. Je ale důležité znát a vyvarovat se alespoň těm nejškodlivějším látkám, mezi které triclosan jednoznačně patří. Sdílejte proto prosím tento článek, aby se o nezodpovědnosti firmy Colgate dozvědělo co nejvíce lidí a přestali kupovat jejich škodlivé produkty. Neboť zdá se, že pouze přímý finanční postih přinutí tyto velké firmy a státní orgány konečně jednat.

Zdroj: healthyfoodhouse.com