Webkameru zabudovanou do vašeho počítače můžete brát za bezpečnou a zaručenou, když ji nepoužíváte příliš často. Největší omyl spousty lidí. Jen proto, že nevyužíváte tento skvělý technologický skvost naplno – jak se o tom šokovaná žena z Toronta nedávno přesvědčila – neznamená, že ji nevyužívá někdo jiný. Chelsea Clark, když v noci sledovala Netflix se svým přítelem, zdálo se vše v naprostém pořádku – a to až do chvíle, než se hacker, který se naboural do jejího počítače a webkamery, poslal fotku spolu přítelem na její facebook(ový) účet.

Clark to popsala jako „děsivou představu. Byla to opravdu bizarní věc, dostávat tyto zprávy, a opravdu chvíli trvalo, než nám to došlo. PANE BOŽE, to že jsme obdrželi tuhle zprávu, znamená, že nás někdo právě sleduje. Samozřejmě jsme neměli vůbec tušení, že se to odehrává právě teď v daný moment. Ovšem když se to na to dívám zpětně, byl to opravdu, opravdu strašidelný pocit. Bylo to velmi zneklidňující. Mám na mysli, jako by tam byl někdo další ve vaší domácnosti, spolu s vámi.“

Hackread (informační portál) jak jíž dříve uvedl, hackeři používají Remote Access Trojan (RAT) aby získali přístup do počítače nic netušících uživatelů a zaznamenávali jejich veškerou aktivitu, včetně použití webkamery. U podobného případu byla zatčena žena z Kanady za „špehování“, která se nabourávala do webkamer uživatelů.

Tenhle RAT malware je snadno dostupný pro i pro mladé a začínající hackery skrz ty co už mají více zkušenosti. Říká se jím ratters, kvůli stejnojmennému malwaru, který používají nejčastěji, aby převzali kontrolu nad počítačem či jiným elektronickým zařízením svých obětí a potom přešli k útoku, uvádí Hackread.

Torontská policie vyšetřuje případ Chelsea Clark. Zatím jako nejjednodušší a nejefektivnější ochrana před zraky zvědavých se jeví přelepení webkamery neprůhlednou páskou nebo náplasti.

Po pravdě, pokud jste tak jíž neučinili doteď, možná by to měla být hned další věc, kterou uděláte.

Zdroj: tra.com