Jak o sebe pečujeme? Jak dbáme o své zdraví? Svět je součástí systému, který ničí přírodu, ale také lidstvo. Můžeme však nahlédnout pod pokličku toho všeho, nahlédnout na kosmetický průmysl z jiné perspektivy – můžeme tak vidět spoustu věcí, do kterých můžeme zasáhnout a změnit tak jejich chod. (Foto: Flickr)

Pantene Pro V

Tento šampón, pro většinu lidí oblíbený pro jeho schopnost zjemnit vlasy a dodat jim lesk, je ve skutečnosti plný látek, o kterých zhola nevíme nic a při dalším zkoumání zjišťujeme, že to jsou látky vedoucí k mnoha zdravotním komplikacím. Co třeba  laurethsulfát sodný, kyselina ethylendiamintetraoctová nebo methy-iso-thiazo-linon? Co to jsou za látky?

Tyto látky:

  • vedou přímo k rakovině
  • způsobují astma, alergie
  • poškozují sperma

A mnoho dalších takových látek na nás číhá v našich domovech. Za dlouho dobu, co se kosmetika vyrábí, zakázali "ti nahoře" pouze 8 z 12 000 nebezpečných ingrediencí. 20 % chemikálií je tedy bezpečných, zbytek jsou zdraví ohrožující látky.

Průměrná žena v USA denně použije 12 produktů, průměrný muž v USA 6 produktů. Každý z těchto produktů obsahuje minimálně 12 chemikálií.

Výrobci se hájí tím, že jejich produkty obsahují jen malé množství nebezpečných látek, proto jsou ve své celistvosti bezpečné. To by platilo jen v případě, že by člověk jejich produkty využíval jednou ročně, ale ne každý den, jak tomu je.

Jaké je složení našich těl při užívání kosmetiky, která je pro nás nebezpečná? Jsme plní rtuti, zpomalovače hoření, triklosanu a olova. Bohužel se ve většině případů rodí i předznečištěná miminka, která ani neměla možnost hájit své zdraví.

Kosmetický průmysl si sám tvoří vlastní pravidla tak, aby měli co největší produkci peněz.

POZOR na "herbal", "organic" a "natural" – těchto pojmů využívá mnoho výrobců, i když složení jejich výrobků neodpovídá složení přírodních, rostlinných a zdraví prospěšných produktů.

"FDA neurčuje bezpečnost produktů…"

Myslíme si, že je úžasné, že si můžeme vybrat šampon na jakýkoli typ vlasů, rtěnku v mnoha odstínech apod., ale skutečná svoboda volby spočívá v tom, že si můžeme vybrat bezpečnou (případně i netestovanou) kosmetiku.

Zajímáte se o to, čím voníte, čím myjete své děti, co používáte k umývání nádobí? Možná byste měli. Například  česká přírodní kosmetická značka VOONO, která výhradně nepoužívá chemické látky.

Podívejte se sami na příběh kosmetiky: