Nedávno jsme kdesi viděli street art dílo, které říkalo moudro: "Nebojuj za svou zemi, bojuj za svou planetu." I když to některé může odradit, že se jedná o příliš zobecněnou radu, každý bude souhlasit, že na tom něco je. Zejména, když se díváme na fotografie, jako jsou tyto. Silné záběry bez slova dokumentují přelidnění planety, nadměrnou konzumaci a nadměrné využívání přírodních zdrojů. Kruté a určitě i nesmírně smutné pohledy, ale nemůžeme zapomínat, že jde o realitu, která se dotýká každého z nás.

 

Vlny lidstva. Rozlehlé Mexico City se rozpíná napříč krajinou, budovy nahradili každý kousek přirozeného prostředí. (Foto: Pablo Lopez Luz)

Letecký pohled na katastrofální požár z roku 2010 v Deepwater Horizon, po ropné katastrofě v Mexickém zálivu. (Foto: Daniel Beltrami)

Výkrm. Průmyslová živočišná výroba v Brazílii. (Foto: Peter Beltrami)

Obchodní dům South City Mall v indickém městě Kalkata. Konzumní kultura se šíří globálně. (Foto: Brett Cole)

Skleníky pěstují skleníky. Až tam, kam jen lidské oko dohlédne, celou zemi ve španělské Almerii pokrývají skleníky. (Foto: Yann Arthus Bertrand)

Čistý řez v Britské Kolumbii. Někdy se také nazývá jako Brazílie severu – když se díváme na těžbu dřeva na ostrově Vancouver, je jasné, že Kanada nebyla příliš ohleduplná ke svým původním lesem. (Foto: Garth Lentz)

Vlna odpadu. Indonéský surfař Dede Surinaya jezdí na vlně plné smetí v indonéské zátoce na Jávě, což je nejhustěji obydlený ostrov na světě. (Foto: Zak Noyle)

Obdélníkové pole. Žádný prostor pro přírodu, celá země v této části Číny se věnuje rostlinné výrobě. (Foto: Google Earth / 2014 Digital Globe)

Krávy a kouř. Ground zero ve válce proti přírodě – dobytek se pase mezi hořící džunglí Amazonského pralesa v Brazílii. (Foto: Daniel Beltrami)

Ropné vrty. Jak můžeme vidět na Kern River v Kalifornii, vrstvení ropných polí je dalším příznakem ekologického překročení. (Foto: Mark Gamba / Corbis)

Mrtvý pták. Na atolu Midway, daleko od center světového obchodu, albatros uhynul v důsledku toho, že snědl příliš mnoho plastu. Jeho tělo se rozkládá na pláži – na tomto odlehlém ostrově je to běžný pohled. (Foto: Chris Jordan)

Slumy na svahu. Obyvatelé slumových oblastí v Port-au-Prince na ostrově Haiti, čelí těžkým životním podmínkám. Jde o nejchudší zemi západní polokoule. (Foto: Google Earth / 2014 Digital Globe)

Odlesňování. Průmyslově lesnictví ničí veřejnou půdu v národním parku Willamette National Forest v Oregonu. (Foto: Daniel Dancer)