Když Janelle Norman začala trpět na červenou vyrážku na jejích rukách a nohách, bylo jí 24 let, a vůbec netušila, co ji čeká. Když jí pak doktoři diagnostikovali atopický ekzém, nebylo to pro ni až takové překvapení, protože už i v dětství měla lehké příznaky. „Ekzém se poprvé ukázal, když mi byly asi 3 roky. Moje maminka je však zdravotní sestřička, takže si s tím zkušeně poradila. Myslím, že použila i trošku kortizolu, ale hlavně husí sádlo.“

Když se jí ekzém vrátil v dospělosti, šla navštívit doktora a ten jí doporučil steroidní krém. Se steroidním krémem je to vždycky to samé, jakmile ho Janelle aplikovala, její ekzém téměř zmizel, ale když ho přestala používat, vrátil se v dvojnásobné síle.

Zeptala se tak svého dermatologa, zda by jí nemohl udělat testy na alergii a jestli nemohou mít tyto krémy nějaké vedlejší účinky, ale ten jí předepsal nový krém a řekl, že je používají i miminka.

Janellin stav se stále zhoršoval

Krém ale nefungoval a její tělo bylo čím dál tím více pokryto červenou a svědivou vyrážkou, navíc Janelle začala alergicky reagovat i na určité druhy jídla.

K tomu všemu se přidalo ještě i astma, které ji udělalo závislou na steroidním inhalátoru.

Odpověď, kterou hledala

Její zdravotní problémy se staly středem jejího vesmíru a ovlivnily vše od spánku až po její kariéru a celkovou kvalitu života.

„Nemohla jsem spát, protože mě všechno svědilo. Nemohla jsem najít ani pořádné oblečení, které by mi nevadilo. Ovlivnilo to můj společenský život. Musela jsem se vzdát dokonce i své vysněné kariéry, a to jsem byla hodně úspěšná. Od r. 2009 jsem prodala přes 400 obrazů. Byla jsem zoufalá. Zdálo se mi, že mi už nic nemůže pomoci.

A pak jednoho dne konečně našla odpověď na otázku:

„Zkusili jste už všechno, ale váš ekzém ne a ne ustoupit? Zkuste vysadit vaše steroidní krémy. Vaše kůže na nich může být závislá.“ „Uvědomila jsem si, že tohle je odpověď na moje problémy, kterou jsem celé ty roky hledala.“

To nejhorší mělo teprve přijít

Avšak to nejhorší na Janelle teprve čekalo. Janelle si vyhledala následky detoxikace a byla zděšená. Lidé, kteří se rozhodli vzdát steroidních krémů, vypadali, jako by měli spálenou kůži. Někteří více, někteří méně.

„Byla jsem na to sama. Doktoři mi nepomohli. Ale cítila jsem se velmi odhodlaně a všechny krémy jsem 5. ledna 2014 vyhodila do koše.“

 

Životně nebezpečné vedlejší účinky

„Nikdy se nemůžete připravit na to, co přijde. Můj obličej i krk byly odstrašující. Vypadala jsem, jako by mě někdo zapálil a já pořád hořela…“

Janelle dostala do obličeje infekci a její stav se stal už neudržitelným, a tak ji matka odvezla do nemocnice. Všichni si tam mysleli, že se popálila nějakými chemikáliemi. O co víc, doktoři nevěděli, co mají dělat, protože Janelle odmítla steroidové injekce.

„Doktor nechápal, co říkám, když jsem mu objasnila mojí závislost.“

Poté, co se uzdravila pomocí antibiotik z infekce, už strávila svůj léčebný proces v domácí péči. A nebyl to jednoduchý proces.

Janellina kůže měla nepříjemný odér i vzhled, ale den po dni čekala na zlepšení.

Janelle je odhodlaná šířit povědomí o steroidních krémech

Samozřejmě že vysazení steroidních krémů je běh na dlouho trať, a tak Janelle dodnes bojuje s několika symptomy. Naštěstí ty nejhorší vedlejší účiny už odezněly.

V současnosti se Janelle snaží podpořit všechny, kteří by se rozhodli steroidní krémy vysadit anebo ideálně s nimi vůbec nezačínat.

 

Každému, kdo zažívá podobné problémy, doporučuje navštívit stránku www.itsan.org.

Zdroj: ce.com