Bariéry mezi kontinenty, železná opona rozdělující země a národy a nestabilita ve světě jsou výhodné pro toho, kdo si hodlá upevnit pozici globálního garanta regionální bezpečnosti, tedy pro Spojené státy americké. Myslí si to nezávislý americký list CounterPunch. [quote align="center" color="#999999"] „Pokud by americké MZV neiniciovalo státní převrat na Ukrajině za účelem svržení legitimně zvoleného prezidenta Viktora Janukoviče, tak by se USA nepodařilo zatlouct klín mezi EU a Rusko a zničit tak upevňující se vztahy Evropy a Asie", píše vydání.[/quote]


Euroasijská ekonomická integrace, která zahrnuje plány stavby vysokorychlostních železnic z Číny do Evropy (tzv. Hedvábná stezka), představuje zjevné bezprostřední ohrožení USA, jejichž podíl na světovém HDP stále klesá. Nikdo ve Washingtonu není připraven smířit se se ztrátou vlivu a vedoucí pozice Ameriky na mezinárodní aréně. Ignorovat vznik nového protivníka v podobě spojené EU a Ruska by znamenalo „souhlasit s budoucností, ve které se USA střetnou s postupným, ale nezvratným oslabováním své nedílné nadvlády v oblasti mezinárodních záležitostí", píše CounterPunch.

Pro Ameriku je rozdělení Evropy a Asie životně důležité. Kvůli tomu vytváří nárazníkovou zónu od Baltu do Černého moře, která se současně stane předmostím pro její budoucí agresi. USA už do Evropy stahují síly, byť o tom americká média, jako vždy, mlčí.

Hlavním iniciátorem procesu jsou právě USA, nikoliv NATO. I když evropské země sankce proti Rusku podporují, nejsou zrovna nadšeny z koncentrování vojenské síly na svých hranicích. Proto výdaje celkem a plně připadají na Ameriku, poznamenává vydání.

Je příznačné, že analytici představující různé politické tábory, se shodují v tom, že upevnění spolupráce mezi Ruskem a Německem není nijak v souladu se zájmy Spojených států. Vždyť přeci, „kdyby se spojily, staly by se jedinou reálnou silou, která by byla schopna soupeřit s USA", píše CounterPunch.

Amerika je přesvědčena o tom, že má historické právo vládnout světu. Situace na Ukrajině tedy nemá nic společného ani s demokracií, ani s nezávislostí a ani s tzv. ruskou agresí. USA se jednoduše snaží o oddálení úpadku vlastní ekonomiky.

Washington tedy udělá všechno pro to, aby pohnal Brusel proti Moskvě a ekonomicky Rusko poškodil. „Rozděl a panuj: to je ten klíč k úspěchu. Ať si klidně neustále jdou vzájemně po krku. Sunnité proti šíitům, jedna národnost na Ukrajině proti druhé, Rusové proti Evropanům. To je plán Washingtonu, který nikdy nezklame", shrnuje list.

Washington hodlá v tomto konfliktu zvítězit, ustavit svoji kontrolu nad dvěma kontinenty a zachovat si svoji pozici jediné supervelmoci. „Jenom Rusko může USA zastavit a my doufáme, že tak učiní", uzavírá CounterPunch.

[quote align="center" color="#999999"]

  • Vážení a milí čtenáři, děkujeme, že podporujete činnost nezávislého magazínu Vědomí
  • [/quote]

    Zdroj: sputniknews.com