Před tím uniklý slide od NSA se vychloubal, že čipy Intelu jsou průchodné.  Během dotazování, kdy slíbil zodpovědět všechny otázky, které mu položí, CEO této společnosti vyrábějící čipy Intel zůstal potichu, když se ho zeptali na špehování NSA. Brian Krzanich se zúčastnil posezení on-line u Reddit a měl zodpovědět všechny možné otázky uživatelů této webové stránky počínaje vztahy této společnosti s Applem až po své oblíbené typy sendvičů. Avšak když přišla řeč na bezpečnost hardwaru po odhaleních týkajících se masového špehování NSA, tak náhle neměl co říct.


Až druhý Redditer ho přesvědčil v tomto smyslu odpovídat, když se ho zeptal na otázku ohledně úrovně zabezpečení procesorů Intel, tak Krzanich stejně tuhle otázku neprobral.

Uživatelé Redditu na to reagovali hněvem a zesměšňováním:

Linie odpovědí se drží tvrzení expertů na hardwarovou bezpečnost, že procesory Intel mají zadní dvířka, která do nich zabudovala NSA.

Loni v létě krátce po začátku eskalace Snowdenových úniků Steve Blank uznávaný jako jeden z vůdčích expertů Silicon Valley uvedl, že pevně věří, že NSA má přístup zadními dvířky do čipů Intelu a AMD. Všiml si, jak úniky zdůrazňovaly jak je „hacking“ zadními dvířky u NSA základní technikou, protože ten je daleko snadnější než pokusy o prolomení šifer.

„Možná, že NSA právně donutila prodejce čipů anebo Microsoft, nebo pracovala i mimo ně, aby pronikla do aktualizací mikrokódu, který se vztahuje k většině počítačů,“ napsal v té době Blank.

New York Times, Pro Publica a Guardian, ti všichni v září referovali, že NSA a její britský protějšek GCHQ pracují na prolomení šifrovacích technologií tím, že pracují spolu s výrobci čipů, aby do svých produktů vkládali zadní dvířka, nebo kryptografické slabosti. To těm špehům umožní, aby „dekódovali velký rozsah zašifrovaného provozu na Internetu,“ jak o tom referoval ArsTechnica.

I jiní tvrdili, že novější čipy od Intelu jsou hacknutelné a mají dálkový přístup, dokonce i když je počítač vypnutý a odpojený od internetu.

Navíc uniklý NSA slide dokonce zobrazoval intelovský slogan ‚Intel Inside‘ trasformovaný na „TAO Inside“, co je u NSA zkratka pro ‚Tailored Access Operations‘ Inside (uvnitř přístup střižený pro naše operace).

V prosinci si vývojáři operačního systému FreeBSD všimli, že už nemohou Intelu důvěřovat a kryptografická bezpečnost, na níž spočívá čip Via, podle jejich tvrzení představuje vysokou pravděpodobnost, že obsahuje přístup zadními dvířky pro NSA.

Ač Intel před tím popíral, že by NSA měla do jejich produktů přístup zadními dvířky, tak Krzanichovo ticho během nedávných otázek u Reddit pouze poslouží ke zvýšení obav, že Intel je s NSA v posteli, a že jejich hardwaru nelze důvěřovat.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com