Reportérce Associated Press Dale Gavlak hrozí kvůli tomu, že se zapojila do odhalení příběhu o tom, jak byli za útok chemickými zbraněmi z 21. srpna odpovědní syrští rebelové, když tyto zbraně dostali od saúdských zpravodajských agentů. 29. srpna Mint Press News vydalo článek, jehož spluatorkou byla Gavlak, který rozebíral, jak militanti se FSA v Ghoutě přiznávají reportérovi Yahya Abanbnehovi, že to oni byli za incidentem s chemickými zbraněmi z 21. srpna, který Spojené státy svalovaly na prezidenta Bášara Asada, když nešikovně zacházeli s chemickými zbraněmi dodanými jim Saúdskou Arábií. Ač Gavlak na tomto článku nespolupracovala jako korespondent AP, tak podle výkonného ředitele Mint Press News Mnar Muhaweshe dostala Gavlak během 48 hodin hrozbu, že „skoncují s její kariérou“, pokud se od tohoto článku nedistancuje.


Tato hrozba podle Gavlak pocházela od třetí strany, která s největší pravděpodobností jedná za saúdského šéfa zpravodajství prince Bandar bin Sultana. Bandar je v tomto článku jmenován jako ten, co nařídil transfer chemických zbraní k syrským rebelům v Ghoutě.

Gavlak teď byla bez veřejného vysvětlení touto agenturou „naneurčito suspendována“ od Associated Press. Vypadá to, že saúdská hrozba o „ukončení její kariéry“ zafungovala.

Gavlak rovněž „spolu s několika kolegy a s činiteli jordánské vlády potvrdila, že Saúdové rebely chemickými zbraněmi zásobují,“ tvrdí Muhawesh.

Všimněte si, že Gavlak nehrozí žalobou za pomluvu na základě toho, že by její příběh byl nepřesný, řekli jí, že skoncují s její kariérou. Celá věrohodnost toho příběhu spočívá na tom, že Gavlak je akreditována jako žurnalista AP, a ti rovněž pracují pro NPR a BBC, proto lidé za těmito hrozbami trvali na tom, aby se Gavlak od této zprávy distancovala.

Původní článek od Mint Press News vyšel jen dva dny před očekávaným útokem Spojených států na Sýrii křižujícími střelami, dokud z toho Bílý dům v poslední chvíli nevycouval a prezident Obama neoznámil, že bude usilovat o autorizaci Kongresem.

„30. srpna požádala Dale, aby její jméno zcela vymazali z přípisu, protože, jak uvedla, její kariéra a její reputace je ohrožena. Dále říkala, že ty třetí strany požadovaly, aby se od tohoto článku distancovala, nebo že tyto třetí strany ukončí její kariéru,“ napsal Muhawesh s dodatkem, že i přes tyto hrozby se rozhodla, aby její jméno zůstalo k této zprávě připojeno.

Rovněž hrozili i kolegovi Gavlak Yahya Abanehovi, který osobně vedl interview s rebely v Ghoutě.

„Yahya mě nedávno upozornil, že jej kontaktovala saúdská ambasáda a hrozili mu, že skoncují s jeho kariérou, když půjde po tomto příběhu o tom, kdo provedl poslední útok chemickými zbraněmi, a požadovali, aby přestal s mediálními interview týkajícími se tohoto tématu,“ píše Muhawesh.

Dale Gavlak, Yahya Ababneh a Mint Press News si zaslouží potlesk za jejich etický postoj, když si udrželi žurnalistickou integritu a odmítli se sklonit před otevřenými hrozbami od průběžné zkorumpované saúdské vlády.

Tím, že Gavlak a Ababneh odhalili tyto hrozby, tak nejenže vrhli čerstvé světlo na hulvátské chování vlád, jako je ta ze Saúdské Arábie, která vyzbrojuje Al-Káidou vedené rebely v Sýrii, ale také posílili věrohodnost jejich původního příběhu, který docela dobře mohl také pomoci odvrátit útok na Sýrii.

Skutečnost, že Saúdská Arábie tak zoufale chce, aby se Gavlak od svého článku distancovala, že se uchýlila k pokoutním hrozbám, místo aby otevřeně popřela věrohodnost této reportáže, poukazuje na to, že původní článek je opravdu výstižný a že Saúdská Arábie chemickými zbraněmi syrské rebely vyzbrojuje.

Rovněž to silně poukazuje na to, že celá základna americké agrese vůči Sýrii, jež se v současnosti hraje ve formě požadavků, aby se Sýrie zřekla arzenálu svých chemických zbraní, je založena na úplně podvodné zámince, že útok chemickými zbraněmi z 21. srpna nařídil Asad, což je premisa, kterou zdiskreditovala i zjištění německého zpravodajství.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: prisonplanet.com