Pokud snad věříte, že zlato už nehraje žádnou roli, zamyslete se nad tím znovu. V podstatě, když víte, co hledat, tak vidíte, svět je už ve zlatém standardu. V roce 1971, kdy USA ‚zavřely zlaté okno‘ začala globálně v historii bezprecedentní éra oceňování v referenčních hodnotách nadekretovaných peněz. Svět nikdy nefungoval na bázi toho, že žádná země neměla měnu svázanou s něčím, co má vnitřní hodnotu jako zlato. ‚Petro-dolar‘ – směnný kurz amerického dolaru založený na dohodě uzavřené mezi Saúdskou Arábií a Amerikou – o tom, že USA budou nakupovat svoji ropu a Saúdové na oplátku budou kupovat americké dolary a dluhopisy – zahájil období ropných společností (co


měly v kapse vojenskou mašinérii), a ty dohnaly šikanou svět k nákupům amerických dolarů, nebo jinak by byli odříznuti od ropných a dolarových dodávek, a to vedlo k naší současné politické situaci, kdy jsou USA zapleteny do četných válek v různých na ropě závislých ekonomikách a v jejich satelitech – a to mnohé svedlo k domněnce, že zlato už nehraje žádnou roli, avšak nedávné události dokazují, že tyto předpoklady jsou chybné.

Těsně před zprávami, že Federální rezervy neprovedou ‚zúžení‘ svého programu nákupu dluhopisů (QE – tedy za nově natištěné peníze) jsme spatřili znatelný propad cen zlata. Jelikož vím (jako další včetně Petera Schiffa, Billa Fleckensteina, Michaela Penta a Jamese Rickardse, kteří se tolik objevují v „Keiser Report“), že Fed to nemůže v žádném budoucím okamžiku ‚zúžit‘, aniž by celou tu Pyramidovou hru hodil do stoupy (čímž by způsobil okamžitý kolaps každé větší světové banky), tak bylo zajímavé vidět to zaprodání cen zlata – pokud byste to snad nevěděli, tak Fed ve spolupráci s bankéři na Wall Street a v City of London aktivně řídí ceny zlata (spolu s cenami akcií, dluhopisů a měn). Když víte, že Fed (který je zapletený do každého z nedávných větších skandálů s manipulací trhu zahrnujících Forex, trhy energií i bankrotové swapy), a víte také, že takového oznámení by u zlata způsobilo nákupní paniku (protože tohle měnu ještě více znehodnotí) – a tak museli vyrazit na trh a srazit cenu zlata dolů už před tímto oznámením, jinak by riskovali, že zažijí nový poskok zlata k největším výšinám všech dob 2 000 dolarů či výše.

Před několika týdny jsem to komentoval tak, že abyste pochopili Fed, musíte pochopit i to, že ten je spolu s JP Morgan a dalšími TBTF bankami jedním gigantickým spekulativním fondem. A to je pro příznivce svobodných trhů ohromné negativum, ti totiž věří, že ceny by měly být určovány trhem – nikoliv Fedem. Překvapilo, že o několik dnů později učinil ten samý postřeh i Warren Buffet. Ten řekl, že ‚Fed je nejúspěšnějším spekulativním fondem v historii.‘ Pro Warrena je to pravda. Ten je totiž na tom příjmovém konci největšího transferu bohatství od pracujících a střádajících k zadlužencům a spekulantům v historii. Ale pro ty, co nejsou na seznamu příjemců bezúročných půjček v hodnotě stovek miliard od Fedu, které se nikdy nemusí splatit, je fakt, že Fed je gigantickým spekulativním fondem, ničivý. Není vůbec náhoda, že den poté, kdy se vyhlásilo ‚žádné zužování ‚stravenek‘ pro bankéře‘ čili QE (tisk peněz), tak sdělili, že vláda ohlašuje, že stravenky pro ty, co od Fedu nedostávají peníze zadarmo, se podle očekávání mohou v nějaké formě krácení ‚zužovat‘.

Ten ohromný propad cen zlata před oznámení o zúžení je ‚kouřící zbraní‘, tj. důkazem, že Fed dělá přesně to, co o nich říká Warren Buffett: funguje jako obrovitý spekulativní fond; co dělá půjčky zdarma pro ‚kamarádíčky‘ a beztrestně manipuluje trhy, rozvrací ceny pomocí už objevených neustále probíhajících obchodních podvodů z vysoké úrovně a tlačí na vlády, aby svolily s různými vyděračskými projekty jako TARP (vytvořený lumenem Goldmana Sachse a ministra financí Hankem Paulsonem).

V podstatě, když víte, co hledat, tak je jasné, že svět je už ve zlatém standardu. Cena zlata vám řekne, Pyramidová hra Fedu jede plnou parou, i to, že ničivé účinky takového destruktivního mechanismu v srdci ekonomiky jsou neodvratné. Protože i přes tohle úsilí je trend cen zlata pořád vyšší a v určitém okamžiku jejich schopnost udržet ji dole selže a pak; jak také řekl Warren Buffett: ‚Až se zvedne příliv, uvidíte, kdo nenosí plavky.‘

Max Keiser, hostující v RT za ‚Keiser Report‘ je bývalý akciový broker, vynálezce technologií pro virtuální specialisty, virtuálních měn a trhů predikcí.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj:  rt.com