Ač je výsledek voleb z perspektivy “velké koalice” pořád příliš těsný, aby byl provolán, tak výzkumy při odchodu dávají jasno v tom, že strany Merkelové CDU/CSU ve volbách zvítězí se 42,5% hlasů. Jsou v tom ale ještě některé velice zajímavé výsledku, které by mohly být pro národy s programem ‚založeným‘ na Evropě problém: NĚMECKÁ AFD ZÍSKALA 4,8% UKAZUJÍ ODCHODOVÉ VOLEBNÍ PRŮZKUMY ZDF  NĚMECKÁ FDP ZÍSKALA 4,5% UKAZUJÍ ODCHODOVÉ VOLEBNÍ PRŮZKUMY ZDF Některé proti-Euro strany mají více hlasů (skoro 5% potřebných ke vstupu do Bundestagu), než současný koaliční partner Merkelové strana FDP, což největší nejistotu ohledně vytvoření koalice (což v roce 2005 trvalo 3 týdny) – což, jak jsme uvedli v pátek, vypadá, že se to promítlo do cen řeckých akcií. Pirátská strana má projekci 2,5% hlasů. Vypadá, že „Velká koalice“ je nevyhnutelná.


Dosavadní výsledek v 18:10 h:

Jak by měla být rozložena křesla v Bundestagu na základě této konfigurace (když se ani FDP ani AfD nepovede do parlamentu dostat, což je u AfD je velice těsné prohlášení, když jsou jen 0,1% od prahu):

A podle ARD by takhle mohla vypadat koalice CDU-Zelených. I možnosti dalších „velkých koalic“ jsou také ve hře.

Trocha dalšího světla od Nomury:

[quote align="center" color="#999999"]

„Po uzavření hlasování vůdci všech hlavních stran poskytnou 45 minutové spojené TV interview naplánované, že začne v 8:15 večer (vysílané ARD a ZDF), zatímco vůdci stran se sejdou 23. září, aby rozhodli, jak postupovat s koaličními rozhovory.

Průzkumy (i s jejich chybovými rozsahy) nadále naznačují, že německé volby zůstávají jemně vyvážené mezi opakováním současné koalice CDU/CSU a FDP a mezi velkou koalicí vybudovanou (nb: v září až říjnu 2005 trvalo vybudovat velkou koalici tři týdny), jak už jsme zdůraznili počátkem tohoto týdne, tak tak jsou tu tyto významné kanály přicházející v úvahu po volbách: (I) ochod ze strategického programu země (kde debata bude nejspíš ještě divočejší, pokud by snad AfD překročila práh 5% do Bundestagu), (II) modality kolem SSM a druhé nohy bankovní unie, a (III) obnovení debaty o fiskální unii.[/quote]

Živé vysílání od AFP lze spustit  ZDE.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com