USA se pokoušení vydírat Rusko a pokoušejí se Moskvě i světovému společenství vnutit naruby převrácený plán urovnání konfliktu v Sýrii. V Moskvě to prohlásil ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov. Přístup Západu k syrské krizi je nadmíru zpolitizován a jeho cílem je dokázat svoji převahu a také možnost určovat, „jaká muzika se na Blízkém východě bude hrát“. To ale nemá nic společného s vyřešením syrské krize a s likvidací chemických zbraní v Sýrii, konstatoval Sergej Lavrov. Hlava ruské diplomacie, který je obyčejně důsledný a konkrétní, s takovými tvrdými prohlášeními na adresu západních partnerů Moskvy vystoupil prvně.


Výrok zazněl v rozhovoru pro celonárodní První kanál Ruské televize. Lavrovovo prohlášení vypovídá o tom, jaké ostrosti dosáhly rozpory ohledně urovnání syrského konfliktu mezi Ruskem a Čínou na jedné straně a USA, Francií a Británií na straně druhé.

Manipulace ohledně poslední zprávy inspektorů OSN o chemických zbraních ukazují, že Západ ve skutečnosti žádnou zprávu nepotřeboval, řekl Sergej Lavrov:

[quote align="center" color="#999999"]

Francie a USA neskrývaly, že žádné odpovědi nepotřebují. Ještě dlouho před tím, než byla zpráva dokončena, prohlásily, že už dávno všechno vědí, a že jejich zpravodajské informace jsou bezchybné. Ale to, co ukázaly, nepřesvědčuje o tom, že by tato epizoda byla spojena s použitím chemických zbraní ze strany Asadova režimu.[/quote]

Sergej Lavrov připomenul, že ještě před začátkem vyšetřování incidentu pod Damaškem z 21. srpna 2013 se v americkém tisku objevil otevřený dopis veteránů CIA a Pentagonu pro amerického prezidenta Baracka Obamu. V tomto otevřeném dopise se přímo hovořilo o to, že použití „chemie“ v Sýrii byla provokace. Jedná se o dopis veteránů z 8. září. Podle slov jeho autorů, nynější šéf CIA USA John Brennan cíleně uvádí v omyl kongres i americkou veřejnost a pokouší se zopakovat irácký scénář. Autoři dopisu se opírají o britské zpravodajské informace a tvrdí, že oficiální Damašek s chemickým útokem nemá nic společného. Jejich dopis však byl ignorován.

Podle slov ruského diplomata, Západ nevidí v rusko-americké dohodě ze 14. září (o převzetí syrských chemických zbraní pod mezinárodní kontrolu) šanci zbavit planetu značného množství otravných látek. Pro něj to je jenom „šance udělat to, co jim Rusko a Čína udělat nedovolily – přijmout rezoluci, která bude proti režimu a zvýhodní opozici“. Cílem je ze všeho vinit Bašára Asada a současně si pak rozvázat ruce pro silové scénáře, tvrdí Lavrov:

[quote align="center" color="#999999"]

Oni (Západ) nemohou přiznat, že se zase spletli: jak se spletli v Libyi, když rozbombardovali zemi a dostali ji na pokraj rozpadu; jak se spletli v Iráku. To už ale raději nikdo nepřipomíná. Všichni mluví jenom o tom, že Bašár Asad musí odejít.[/quote]

Ruský ministr zahraničních věcí připomenul, že dvě třetiny opozičních bojovníků jsou džihádisté, jejichž cílem je v Sýrii vytvořit islámský chalífát. A to by mohlo vést ke katastrově v celém regionu.

Sergej Lavrov také odmítl pokusy udělat z Ruska jedinou odpovědnou zemi za likvidaci zásob syrských chemických zbraní:

[quote align="center" color="#999999"]

Chtěl bych připomenout, že my nejsme garantem chemického odzbrojení Sýrie. My jsme zajistili připojení Sýrie ke Konvenci o zákazu chemických zbraní bez jakýchkoliv námitek. Nyní je garantem toho, že Sýrie bude plnit své závazky, které ke Konvenci má, celé světové společenství. V daném případě to je OZChZ.[/quote]

Sergej Lavrov také řekl, že podle jeho názoru, ke zničení syrských chemických zbraní se bude dostatečné omezit na vyslání policejních jednotek do Sýrie, jejichž úkolem bude ochrana inspektorů OZChZ. A Rusko je připraveno to udělat.

Zdroj:  czech.ruvr.ru