Na trh udeřila nova vakcína na chřipku a je to vůbec poprvé, co obsahuje geneticky modifikované (GM) proteiny odvozené z hmyzích buněk. Americký Úřad pro potraviny a léčiva (FDA) nedávno schválil vakcínu známou jako Flublok, která obsahuje technologickou rekombinaci DNA spolu s hmyzím virem známým jako baculovirus, což je určeno k tomu, aby to pomohlo zařídit daleko rychlejší produkci vakcín. Podle příloh k balíčku Flublok je tato vakcína trivalentní, což znamená, že obsahuje GM proteiny ze tří různých kmenů chřipky.


Výrobce vakcíny Protein Science Corporation (PSC) vysvětluje, že Flublok je vyroben pomocí extrakce buněk z můry Spodoptera frugiperda, jejichž housenkám se říká armádní červ – útočí v celých armádách a všechno sežerou – a ty jsou geneticky upraveny, aby vyráběly ohromné množství hemaglutinu, což je protein viru chřipky, který umožňuje viru chřipky rychle pronikat do těla.

Takže místo aby museli vyrábět vakcíny „tradičním“ způsobem pomocí vajíčkových kultur, budou teď výrobci vakcín mít schopnost rychlé produkce ohromných dávek proteinů chřipkového viru pomocí GMO, což určitě zvýší zisky průmyslu vakcín. Je však také jisté, že to povede ke všem druhům vážných vedlejších účinků, včetně smrtelného nervového onemocnění Guillain-Barrova syndromu (GSB), který je uveden v poznámce o potenciálních vedlejších účincích.

„Guillain-Barrův syndrom (GBS) by se mohl vyvinout do šesti týdnů od předchozího přijetí vakcíny proti chřipce, rozhodnutí aplikovat Flublock by tedy mělo být založeno na pečlivém uvážení potenciálních přínosů a rizik,“ vysvětluje se v části dokumentace k vakcíně nadepsané „Varování a výstrahy.“ K dalším potenciálním vedlejším účinkům patří alergické reakce, onemocnění dýchacích cest, bolesti hlavy, únava, pozměněná imunokompetence, rýma a svalová bolest.

Podle klinických dat poskytnutých PSC v příbalové dokumentaci k Flublok, dva účastníci studie ve skutečnosti během pokusného nasazení vakcíny zemřeli. Společnost ale i tak trvá na tom, že Flublok je bezpečný a účinný, a že je asi z 45 procent účinný proti všem kmenům chřipky, co jsou v oběhu, a ne jen k jednomu či dvěma kmenům.

 

FDA rovněž schvaluje vakcínu proti chřipce obsahující buňky psích ledvin

V listopadu FDA také schválila novou vakcínu na chřipku známou jako Flucelvax, která se ve skutečnosti dělá pomocí buněk ze psích ledvin. I produkt farmaceutického gigantu Novartis Flucelvax skoncoval s kulturami ve vajíčkách a lze jej podobně vyrábět daleko rychleji než tradiční vakcíny na chřipku, což znamená, že společnosti na vakcíny je mohou mít připraveny a čekat s nimi, až federální vláda vyhlásí pandemii.

Podobně jako Flublok, tak i Flucelvax umožnila ta 1 miliarda dolarů z daňovými poplatníky financovaného grantu, který vakcínovému průmyslu udělilo americké ministerstvo zdravotnictví a humánních služeb (HHS) v roce 2006, aby vyvinul nové metody výroby vakcín. Konečným cílem je schopnost rychle vyrobit stovky milionů vakcín k rychlé distribuci.

Mezi tím se údajně vyvíjí další dvě GMO vakcíny na chřipku. Jednu z nich už vyrábí Novavax, a ta bude využívat „kousíčky genetického materiálu rostoucího v buňkách housenek zvaných ‚virům podobné částice‘, které napodobují virus chřipky,“ tvrdí Reuters.

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: globalresearch.ca