Deváťáci vymysleli vědecký experiment, aby otestovali účinek vyzařování mobilů na rostliny. Výsledky vás možná překvapí. Pět slečen z deváté třídy v Dánsku nedávno provedlo experiment, který ve vědecké komunitě vyvolal rozruch. Začalo to otázkou vzniklou z pozorování. Jedna z dívek si všimla, že když spala se svými mobilními telefony v noci u hlavy, tak měla potom následující den ve škole potíže se soustředěním. Chtěly otestovat účinek vyzařování mobilních telefonů na lidi, ale jejich škola Hjallerup School v Dánsku neměla vybavení, aby takový experiment provedly. Tak děvčata místo toho vymyslela experiment, který otestoval účinek vyzařování mobilního telefonu na rostliny.

 

Kim Horsevad učitele na Hjallerup Skole v Dánsku

Tyto studentky umístily šest táců naplněných Lepidium sativum, určitého druhu zahradní řeřichy, do místnosti bez radiace a šest táců se semeny do jiné místnosti u dvou routerů, které podle odhadů těchto děvčat emitují zhruba ten samý typ záření jako běžné mobilní telefony.

Během 12 dnů tato děvčata sledovala, měřila, vážila a fotografovala své výsledky. Avšak na konci experimentu byl výsledek zjevně viditelný – semena řeřichy umístěná u routeru nerostla. Mnohá z nich byla úplně mrtvá. Na druhou stranu semena řeřichy zasazená v jiné místnosti daleko od routerů prospívala.

Tento experiment těmto děvčatům (zobrazeným níže) vynesl vrcholné ocenění v regionální vědecké soutěži a zájem vědců z celého světa.

Podle Kima Horsevada, učitele na Hjallerup Skole v Dánsku, kde se ten experiment s řeřichou odehrával, jakýsi profesor neurověd z Karolinska Institute ve Švédsku se zajímá o možnost experiment zopakovat v kontrolovaném profesionálně vědeckém prostředí.

Zdroj:  globalresearch.ca