Na dně Genezaretského jezera (známého rovněž jako Galilejské moře) v Izraeli objevili vědci dávnou pyramidu. Její stáří se odhaduje zhruba na 4 tisíce let. Jak stojí v Evangeliu, lovili v tomto jezeře ryby apoštolové Ondřej a Petr. Teď chtějí vědci zjistit, k čemu byla tato pyramida určena. Obrovská konstrukce má konický tvar. Je vysoká 10 metrů a průměr činí zhruba 70 metrů. Pyramida sestává z čedičových bloků a kamenů. Vědci mají za to, že ji docela dobře mohli postavit lidé.


Pravděpodobnost toho, že se tato vyvýšenina mohla objevit pod vlivem přírodních procesů, je mimořádně malá, soudí badatelé. Komentuje pracovník ústavu archeologie Univerzity Hajfy Michael Aizenberg:

[quote align="center" color="#999999"]

Moře podobný tvar vytvořit nemůže. Myslíme si, že se jedná o dobu železnou nebo ještě dřívější. Tehdy se téměř neopracované velké čedičové bloky stavěly do určitých tvarů, mělo to mimo jiné i kultovní účely. Podobné případy známe – a je jich poměrně dost – v Galileji. Zatím jsme ale nenašli keramiku a právě ta umožňuje určit stáří.[/quote]

Pokud jde o účel stavby, tady vědci raději s nějakými závěry nepospíchají. Podle mínění Michaela Aizenberga se nejedná o nějaký analog slavných egyptských pyramid:

[quote align="center" color="#999999"]

Může to být kultovní stavba. Nesmíme zapomínat na to, že v těch dobách byly obrovské nekropole a kultovní místa stejné. Nejspíš se jedná o kultovní místo, jako třeba známé Stonehenge v Anglii. V poslední době našli podobné stavby i v Turecku.[/quote]

Nejdůležitější a zřejmě i nejsložitější je asi otázka o tom, kdy se mohla tato stavba objevit. Někteří vědci nevylučují, že se tak stalo, když v těchto místech žádné jezero ještě nebylo. To je ovšem stanovisko poměrně sporné, zdůraznil přední vědecký pracovník ruského Ústavu archeologie Leonid Beljajev:

[quote align="center" color="#999999"]

Dokud neznáme datum, kdy stavba vznikla, nemá smysl fantazírovat. Před třemi čtyřmi tisíci let jezero samozřejmě existovalo a tak velké přílivy a odlivy jsou jen sotva možné. Když budeme předpokládat, že pyramida je mnohem starší, pak je to jen sotva stavba umělá.[/quote]

 

Podobné objekty nacházející se pod vodou jsou vždycky středem zvýšeného zájmu vědců. Připomeňme si třeba Atlantidu, kterou se zatím objevit nepodařilo. V případě pyramidy na dně Genezaretského jezera tu samozřejmě máme zcela jiný formát, ale, kdo ví, jaké objevy ještě čekají na archeology během jejího pečlivějšího průzkumu.

Zdroj:  czech.ruvr.ru