V tomto měsíci budeme za úplňku, který připadá na 25. dubna 2013 pozorovat v 19:35 UTC první částečné zatmění Měsíce. Bude dlouhé 27 minut a nejlépe bude vidět z Evropy, Afriky a Asie. Astronomové upozorňují na to, že se mohou vyhrotit chronická onemocnění. V roce 2013 bude celkem pět zatmění: 3 Měsíce a 2 Slunce, přitom nebude žádné z nich úplné a vliv proto může být jen minimální.


[quote align="center" color="#999999"]

Měsíc vychází v Praze ve 20:09 středoevropského letního času (SELČ). V té době bude již několik minut probíhat očima nepozorovatelná polostínová fáze zatmění. Jak bude Měsíc stoupat, bude se zároveň přibližovat k plnému zemskému stínu.

Okolo 21:30 SELČ se již bude při pohledu očima zdát, že úplněk mírně tmavne z levého horního okraje. V té době jej najdeme nevysoko asi 10° nad obzorem. Výhled nekrytý stromy a domy je tedy nutný.

Tmavnutí bude sílit a částečné zatmění pak začíná o necelých 25 minut později, ve 21:54 SELČ. To už bude ztmavnutí opravdu výrazné.

Při maximální fázi zatmění ve 22:07 SELČ se náš kosmický soused ponoří do plného zemského stínu pouhým 1,5 procenta a najdeme jej asi 15° vysoko nad jihovýchodním obzorem.

Konec částečného zatmění pak přijde o čtvrt hodiny později – ve 22:21 SELČ.

Ještě dalších asi 20 minut bude na jeho horním okraji patrné mírné ztmavnutí v zemském polostínu. V průběhu úkazu nalezneme v blízkosti Měsíce rovněž dva jasné objekty – asi 4,5° vlevo od Měsíce to bude planeta Saturn, 11° doprava nahoru pak vyhledáme jasnou hvězdu Spica v souhvězdí Panny. Mimo Měsíce tak zejména Saturn bude lákat k pohledu dalekohledem, neboť v něm se ukážou jeho výrazné prstence. Více ZDE.[/quote]