Ve Švédsku, první zemi na světě, kde se začaly používat papírové peníze, to směřuje k ukončení placení v hotovosti. Komerční banky země jsou pro úplné zrušení skutečných peněz a přechod na elektronické platební prostředky. Švédsko, které v roce 1661 zavedlo do oběhu první bankovky na světě, má nyní šanci stát se první zemí, kde se úplně vzdají platby v hotovosti. Dnes se provádí v hotovosti jen 3 % plateb, zatímco v celé EU se číslo pohybuje na 9 %. Dnes se ve Švédsku banky ze všech sil snaží, aby se platit kartou dalo úplně všude. Velký ohlas měl uveřejněný příběh církve Carla Gustava, kde na žádost farníků zavedli možnost příspěvku kartou.

„Nevidím žádný důvod, proč bychom se neměli vzdát hotovosti“, říká bývalý zpěvák z ABBA, Björn Ulvaeus. Jeden ze stvořitelů legendárního hitu „Money, Money, Money“ je aktivní zastánce zrušení hotovosti. Podle něj, dělají život jednodušší jen zlodějům.

Tři ze čtyř největších bank v zemi oficiálně uvedly, že „budou bojovat za zrušení hotovosti“. Již 530 ze 780 poboček velkých bank v zemi funguje bez bankovek. 200 poboček „Nordea“ ze 300 v podstatě není vybaveno pokladnami. „Jen naše banka je zodpovědná za emisi 700 tun oxidu uhličitého do atmosféry, při převozu bankovek“, uvedl zástupce „Swedbank“. „To stojí naší společnosti 11 miliard ročně. Kromě toho, hotovost je snadnější ukrást. Naše banka bude i nadále aktivně snižovat zásoby bankovek.

Nicméně, akce vyřazení bankovek narazila na překážky. Za prvé, jak píší švédská média, většina malých obchodů i nadále přijímá hotovost. Za druhé, starší ročníky se nechtějí vzdát staré dobré bankovky. Necítí se pohodlně při používání kreditní karty k placení účtů. Švédský tisk nedávno zveřejnil příběh 85leté obyvatelky městečka Hegdalen. Když chce vybrat peníze z bankomatu, musí jet do jiného města, 15 km od domu.

Hotovost má silného zastánce – „Handelsbanken“, který má ve Švédsku největší počet poboček, tj. 461. Téměř všechny z nich používají peníze. „Tak dlouho, dokud alespoň jeden z klientů bude požadovat peněžní účet, poskytneme mu takovou příležitost“, tohle je filozofie managementu banky. V „Handelsbanken“ jsme přesvědčeni, že všechny ty řeči o „nejistotě“ používání bankovek jsou nafouknuté. „Jsme v byznysu již 140 let. A během té doby jsme se naučili ovládat situaci“, řekl hlava klientského oddělení Kai Yokitulpo.

„Telegrafist.RF“ hlásí, že je to velmi alarmující znamení, ohlašující zvýšení finanční hegemonie Spojených států, založené na falešné „velikosti“ kurzu dolaru. Jak víte, elektronické peníze jsou odjakživa mazaný nástroj bankéřů pro transakce, ničím nepodložené peněžní masy a pro nekontrolovatelné emise. Jednoduché je vytisknout nové bankovky, ale ještě snadnější je připsat pár nul v počítači.

Nemyslíme si, že komerční banky ve Švédsku jsou poháněny starostmi o blaho své země. Jedinou věcí, která byla jejich motivací ve všech dobách a ve všech zemích byla vždy touha vlastního obohacení jakýmkoliv způsobem.

Zdroj: telegrafist.org, Překlad: jinezpravy.blogspot.cz

]]>