Izrael v noci na dnešek znovu útočil v pásmu Gazy, kde byly zasaženy "stovky cílů", poté co izraelské vzdušné síly zabily šéfa vojenského křídla palestinského Hamasu Ahmada Džabarího, uvedla dnes tisková agentura DPA. Izraelská armáda varovala, že Džabarího zabití je začátkem rozsáhlejší operace v Gaze. Izrael očekává dlouhé boje, nevylučuje ani invazi do pásma Gazy. „Poslali jsme Hamásu a dalším teroristickým organizacím jasný vzkaz. Uděláme všechno pro obranu našich občanů,“ řekl Netanjahu.

Za poslední týdny přišlo na palestinsko-izraelské hranici o život 11 Palestinců. Šlo zejména o radikály, ale mezi oběťmi jsou hlášeny i děti. Podle policejních zdrojů bylo z palestinského území vypálených na Izrael více než 13 raket. Stovky raket vystřelili Izraelci směrem na pásmo Gazy.

Egypt izraelské nálety na cíle v pásmu Gazy odsoudil a vyzval k okamžitému ukončení útoků.

Írán odsoudil útok Izraele na pásmo Gazy. Íránský mluvčí ministerstva zahraničí: „Írán považuje za trestný čin izraelských vojenských sil zabíjení civilistů a odsuzuje tento organizovaný terorismus“. Zprávu přinesla agentura Reuters.

Hamas bezprostředně po dnešním útoku vyzval k okamžité odvetě: „Izrael vyhlásil Gaze válku, ponese veškerou odpovědnost a důsledky.“ Vojenské křídlo Hamasu oznámilo, že izraelský útok v Gaze „otevřel bránu do pekla“.


Na Izrael znovu létají desítky raket

Tři lidé zahynuli dnes v jižním Izraeli při raketovém útoku palestinských militantů z pásma Gazy. Informovaly o tom izraelská média. Podle deníku Haaretz od středy na území Izraele dopadlo přes sto raket.

Raketa odpálena z Gazy zasáhla podle zpráv bytový dům v jižní části Izraele. Jde o první izraelské oběti, od leteckých útoků Izraele na cíle v pásmu Gazy, uvedla agentura Reuters.

Podle zpráv v Gaze zasáhly „stovky cílů“. Palestinské zdroje hlásí 11 mrtvých a přes sto zraněných.

(AFP Photo/Mahmud Hams)

(Reuters/Darren Whiteside)

(Reuters / Suhaib Salem)

(AFP Photo / Jack Guez)

(Image from twitter user@WalaaGh)

Zdroj: rt.com a rt.com

]]>