Z jakého důvodu je dnes Španělsko, Itálie, Portugalsko a mnoho dalších zemí v situaci, která se podobá ekonomické depresi? Je to z toho důvodu, protože tyto země jsou tolik zadlužené. Proč mají takový dluh? Je to proto, protože dovolily, aby je zotročili bankéři. Půjčovat si peníze od bankéřů může na krátkou dobu poskytnout zemi vyšší životní standard, ale jeho následkem je vždy nižší životní úroveň z dlouhodobého pohledu. Proč je tomu tak? Je to proto, protože musíte bankéřům vždy zaplatit více, než si od nich vypůjčíte. A jakmile se dostanete do bodu, kdy váš koeficient HDP přesahuje 100 %, v podstatě se topíte v dluzích. Velké množství peněz, které by jinak mohly být použity na poskytování základních služeb a mohly by stimulovat vaši ekonomiku, je nyní zapotřebí na to, aby bylo možné platit úroky z toho hrozivého dluhu.

V dnešní době obyvatelé Řecka, Španělska, Portugalska a Itálie mají nižší životní úroveň, než by měli mít, protože bankéři je uvěznili v nekonečné spirále dluhu. Je smutné, že většina lidí, kteří žijí v těchto zemích, nemají ani ponětí o tom, jaká je skutečná podstata jejich obtíží.

Skutečností je, že žádná suverénní země na světě by si nemusela půjčovat od nikoho ani halíř. Teoreticky vládám nic nebrání v tom, aby si samy tiskly peníze, jež by nebyly zatížené dluhem, a aby daly tyto peníze do oběhu. Ale takovýmto způsobem náš svět nefunguje. Namísto toho si naše národní vlády půjčují peníze, které byly vytvořeny z ničeho, prostřednictvím centrálních bank.

Jaký to ale dává smysl? Proč naše vlády jednoduše nevytvoří peníze samy?

Pokud by řecká vláda po celé ty roky dávala do oběhu měnu, která by nebyla zatížena dluhem, byl by dnes státní dluh Řecka nulový a země by se nenacházela uprostřed hluboké deprese.

Tak proč ještě nikdo nenavrhl, aby Řecko přijalo takovýto systém jako řešení?

Namísto toho se všichni snaží přijít na způsob, jak by se Řekové mohli dál potácet touto depresí a přitom pokračovat v placení neudržitelného dluhu.

To, co se nyní děje v Řecku, je naprostá tragedie. Město Boston má v dnešní době větší ekonomiku, než je ekonomika celého Řecka.

Ale toto se stane, pokud dovolíte bankéřům, aby vaši zemi chytili do pasti dluhu. Systémy centrálního bankovnictví na celém světě jsou záměrně vytvořeny takovým způsobem, aby byly nekonečnou spirálou, která systematicky přesunuje, prostřednictvím vlád, majetek obyvatelstva do rukou těch nejbohatších.

Jen se podívejte na to, co se děje ve Spojených státech. Státní dluh USA je dnes 5000 x vyšší, než byl v době, kdy došlo k založení Federální rezervy.

Řecko, Španělsko. Itálie, Portugalsko a zbývající země západního světa se nedostaly do takového dluhu náhodou.

Toto se stalo záměrně.

A my nyní můžeme sledovat na příkladu toho, co se děje v Řecku a ve Španělsku, co se přihodí, pokud tento systém začne odhalovat svoji podstatu.

Následujících 11 věcí se může přihodit, pokud dovolíte, aby vaši zemi zotročili bankéři:

#1 Země, které se nacházejí v dluzích, musí v určitém okamžiku implementovat „úsporná opatření“, aby se pokusily zachránit svoji solventnost. Toto způsobí ekonomické zpomalení a nezaměstnanost prudce stoupne. Vidíme, že se právě toto nyní děje v Řecku, ve Španělsku a v řadě dalších zemí. Za minulé čtyři roky řecká ekonomika ztratila 25 procent. Právě tento týden bylo oznámeno, že nezaměstnanost se zvýšila na 23.1 procenta. Před rokem to bylo pouze 16.8 procent. Ve Španělsku je míra nezaměstnanosti ještě vyšší. Vyšplhala se na 24.6 procent a někteří analytici předpokládají, že se brzy vyšplhá na 30 procent. K tomu by nikdy nedošlo, pokud by se tyto země nedostaly do takového dluhu.

# 2 V rámci systému, který je založen na dluhu, může jít ekonomický vývoj časem nazpátek. V Řecku dnes velké množství obyvatel přestalo používat auta a vrátili se k užívání kol… Velké poplatky za užívání silnic, velké daně, vysoká cena benzínu a oprav nutí Řeky ve velkém počtu, aby přestali používat auta. Podle řeckého úřadu pro vládní statistiku se počet aut na řeckých silnicích snížil dva roky za sebou o více než 40 procent. Mezitím se prodalo o 200.000 kol více, což je o čtvrtinu více, než v předešlém roce.

#3 V určitém okamžiku musí nezbytně dojít ke zhroucení bankovního systému země. Každá dluhová bublina jednou praskne a vládní orgány po celé Evropě se nyní zoufale snaží zabránit implozi celého evropského bankovního sektoru. Navzdory jejich úsilí však lidé v zemích jižní Evropy vybírají peníze z bank závratnou rychlostí. Jen se podívejte na to, co se nyní děje ve Španělsku… Odliv kapitálu ze Španělska byl v květnu čtyřikrát vyšší, pokud jej srovnáme se stejným měsícem v roce 2011. Podle údajů, které byly vydány v úterý Španělskou centrální bankou, opustilo v minulých pěti měsících roku 2012 zemi 163 miliard eur. Během téhož období, o rok dříve, opustilo Španělsko 14.6 miliard eur.

#4 Ve všech zemích, jejichž systém se zakládá na dluhu, časem dojde ke zvýšení daní do absurdní výše. Když došlo v roce 1913 ve Spojených státech k zavedení daně z příjmu, většina Američanů byla zařazena do skupiny 1% daně. V průběhu let jsme slyšeli bezpočet slibů, že dojde ke snížení daní, ale vždy zůstalo jen u slibů. I když vláda sníží daně jednou rukou, obvykle to končí tím, že její druhá ruka zvýší daně deseti nejrůznějšími způsoby. Lidé ve Spojených státech jsou dnes doslova zavaleni daněmi na tucty a tucty nejrůznějších způsobů. Naši politici rádi navrhují takové daně, které, podle nich, ani nepocítíme. Nakonec nám ale seberou vždy takové množství, o kterém se domnívají, že by jim ještě mohlo projít. Jen se podívejte na to, co se nyní děje ve Francii. Nově zvolený socialistický prezident Francie říká, že jeho strana plánuje zvýšit horní daň ve Francii na 75 procent. Ale, i když nás politici zdaní až k smrti, vždy ještě dokáží navrch toho všeho navrstvit gigantickou horu dluhů.

#5 Vaše měna se pomalu, ale jistě, stane bezcennou. Většina lidí si neuvědomuje, že inflace je daň. Každý dolar, který máte v současné době v bance, neustále ztrácí hodnotu. Děje se to proto, protože v takovém systému, jaký máme my, jenž je založený na dluhu, se počítá s tím, že celkové množství peněz a dluhu se neustále zvětšuje. Od doby založení Federální rezervy klesla hodnota dolaru o 95 procent. To se nestalo náhodou. Každá další větší měna, která existuje, se trvale snižuje její hodnota.

#6 Pokud se věci dostatečně zhorší, začnou pouliční nepokoje. Před několika týdny více než milion zaměstnanců ve veřejných službách vyšlo protestovat do ulic ve více než 80 španělských městech. Odehrály se rovněž násilné srážky mezi demonstranty a policií.

#7 Když se zhroutí ekonomika založená na dluhu, není dostatek peněz a je málo zboží. Jen se podívejte, co se odehrává v Řecku. Nedostatečné zásobení léky se stalo ohromným problémem. Následující popis pochází z nedávného článku Bloomberg news... Mina Mavrou, která vede lékárnu na předměstí Atén, kde žije střední třída, stráví každý den hodiny času úpěnlivými telefonáty s výrobci léků, velkoobchody a se svými kolegy, jen, aby zajistila léky pro své klienty. Léky, které zachraňují život, jako je přípravek od firmy Sanofi (SAN) na ředění krve, Clexane, či ihalátor proti astmatu Flixotide od firmy GlaxoSmithKline (GSK), se objevují na obrazovce počítačů v lékárně často v červených řádcích. To znamená, že tyto produkty nejsou na skladě, nebo, že lékárníci nebyli s to objednat tolik jednotek, kolik potřebovali. „Vždy, když vidíme červenou barvu, chce se nám brečet“, říká Mavrounová. „Situace se zhoršuje každým dnem“. 12.000 lékáren, které jsou doslova na každém rohu řeckých měst, jsou vlásečnicemi komplexního systému, kterým se léčení dostává až k pacientům. Panhelénská asociace lékárníků hlásí nedostatky u téměř poloviny z 500 v zemi nejvíce užívaných léků.

#8 Obyvatelstvo vaší země propadne takovému zoufalství, že se posléze začne shlukovat do gangů za účelem rabování jídla a zásob z obchodů. Pokud lidé nemají zaměstnání a nemohou uživit svoje rodiny, dělají často věci, které by si dříve ani nedokázali představit. Jen se podívejte na to, co se děje právě nyní ve Španělsku... Nezaměstnaní pracující v zemědělství a další členové odborů vtrhli do dvou supermarketů, první z nich se nachází ve městečku Ecja (u Sevilly) a druhý v Arcosu de la Frontera (u Cadízu) a naložili plné vozíky základních životních potřeb. Tvrdili, že „lidé byli zcela zbaveni majetku a oni zabavují majetek těch, kteří toto způsobili“. Jídlo, všetně mléka, cukru, římského hráchu, pasty a rýže, bylo poskytnuto charitám za účelem jeho distribuce. Tyto charity tvrdí, že nejsou s to uspokojit všechny požadavky o pomoc, které dostávají. Nezaměstnanost v Sierra de Cadiz je 40 procent.

#9 Pokud se věci dostatečně zhorší, začnou se hroutit dokonce i základní služby. Úřady v Řecku mají opodstatněné obavy, že by mohlo začít docházet k přerušování dodávek plynu a elektřiny. Zásobovatelé nechávají své účty nezaplacené po dlouhou dobu a jednoho dne se miliony obyvatel Řecka mohou probudit a zjistit, že dodávky energie do jejich domovů byly přerušeny. Řecký regulátor energie RAE řekl v pátek Reuters, že na příští týden svolává pohotovostní jednání, aby došlo k odvrácení zhroucení systému dodávek elektřiny a plynu, jenž se dostal do dluhu. „RAE svolá krizový štáb příští týden, aby se zabránilo kolapsu dodávek plynu a elektřiny“, prohlásil pro Reuters šéf společnosti Nikos Vasilakos. RAE přijal toto rozhodnutí, když obdržel dopis od řecké společnosti pro zemní plyn DEPA, která v něm vyhrožuje, že přeruší dodávky elektřiny, pokud se těmto výrobcům nepodaří vyrovnat své závazky vůči této společnosti.

#10 V ekonomické depresi mnoho lidí zcela ztratí naději. Stále se zvyšující počet rodičů čelí tak zoufalé situaci, že dokonce opouštějí své vlastní děti. Následující výňatek je z nedávného článku CNBC... Podle SOS vesniček, evropské charity, která se pokouší pomáhat rodinám ve finanční tísni, aby nedocházelo k opouštění dětí, bylo pouze v minulém roce rodinami v Řecku opuštěno 1200 dětí a 750 bylo opuštěno v Itálii. To je téměř dvojnásobek počtu opuštěných dětí v Itálii oproti minulému roku. Opuštěných dětí v Řecku bylo za celý rok 2003 pouze 114.

#11 Viděli jsme to rovněž v průběhu Velké hospodářské krize ve 30.letech. Ekonomické kolapsy s sebou vždy nesou strmý nárůst počtu sebevražd. Něco podobného, co se odehrává dnes Řecko ještě nikdy nezažilo. Počet sebevražd rychle narostl neskutečným způsobem.

Následující výňatek pochází z článku v Reuters z dubna:

V pondělí se 38letý učitel geologie oběsil na lampě pouličního osvětlení v Aténách a ve stejný den se 35letý kněz vrhl vstříc smrti z balkonu na severu Řecka. Ve středu se kulkou do hlavy sprovodil ze světa 23letý student. V období před volbami, které se konaly 6. května, byla tato středomořská země – a její média – zcela šokované zprávami, které se týkají nárůstu počtu sebevražd díky ekonomické krizi. Dříve patřilo Řecko mezi země s nejnižším počtem sebevražd na světě.

Pokud žijete ve Spojených státech, sledujte pozorně, co se nyní děje v Evropě, protože podobné podmínky budou brzy i v zde. Stejně jako v Evropě jsme dovolili bankéřům, aby nás zotročili a teď za to poneseme důsledky. Je smutné, že většina Američanů nemá ani ponětí, jakým způsobem jsme se do tohoto maléru dostali.

Následující výňatek pochází z nedávno zveřejněného článku profesora Stevena Yatese:

Mělo nám být jasné, že země – vlastně celá západní civilizace – je na špatné cestě, když vlády a centrální banky, které pracují v součinnosti, se zbavily vzájemných vazeb mezi měnami a vzácnými kovy a dovolily tak, aby došlo ke spuštění masivní expanze půjček a k dramatickému nárůstu národního dluhu – a umožnily takovýmto způsobem pseudoprosperitu a hýření v 90. letech. Když Nixon „uzavřel zlaté okno“ (oddělení dolaru od vazby zlato, k němuž došlo v roce 1971 – p.p.), byl náš národní dluh kolem 400 miliard. O deset let později tento dluh překročil práh 1 trilionu dolarů. A o dalších 10 let později dosáhl 6 trilionů dolarů. V době, kdy George W.Bush odcházel z úřadu, zanechal za sebou nejvyšší republikánský dluh v dějinách. Dluh vzrostl na 11 trilionů dolarů. V dnešní době, pod dohledem katastrofálního Obamova vedení, již tento dluh překročil 16 trilionů dolarů. A konec toho všeho je v nedohlednu.

Spojené státy nahromadily nejvyšší dluh v historii světa a v jistém okamžiku nás tento dluh zcela zničí. Velká většina Američanů žije, bohužel, od výplaty k výplatě a jsou zcela nepřipraveni na ekonomický chaos, který přichází. Jedna studie uvádí, že 64 procent Američanů nemá v bance víc než 1000 dolarů.

Je to vůbec možné?

I když bychom klidně mohli být na prahu další globální potravinové krize, většina Američanů nemá dostatečné zásoby potravin ve svých domovech, které by vydržely déle než jeden měsíc. I když se ekonomika USA nalézá na prahu další recese, většina Američanů stále kupuje hračky, které nepotřebuje a platí za ně prostřednictvím kreditních karet, které by neměly být vůbec používané. Pokud vás zajímá, kam míříme, jen se podívejte na Řecko a Španělsko. Tyto země procházejí ekonomickým peklem a my je budeme brzy následovat. Připravte se na to, dokud je to ještě možné.

Zdroj: theeconomiccollapseblog.com