Ženy si zachovají a přenášejí živou DNA od každého muže, se kterým mají pohlavní styk, uvádí studie, kterou provedla Univerzita v Seattlu a výzkumné centrum pro výzkum rakoviny Freda Hutchinsona. Informuje portál Thinking Humanity. Studie, která zjistila výše uvedené informace v podstatě náhodou, se původně snažila zjistit, zda ženy, které byly těhotné se synem, by mohly být více náchylné na specifické neurologické onemocnění, které se vyskytují častěji u mužů.

Nicméně, poté, co vědci začali detailněji zkoumat ženský mozek, studia začala vybočuje ze svého původního záměru.

Jak se ukázalo, ženský mozek často nese "mužský mikrochimérismus; jinými slovy, existuje zde přítomnost DNA muže, která pochází od jiného jedince, a je geneticky odlišná od ostatních buněk ženy (samice).

Podle studie, mužský mikrochimérismus se vyskytl v mozku až 63% žen, přičemž ten byl přítomen v mnoha oblastech mozku.

Po zjištění, že 63% žen nese mužské buňky DNA ve svém mozku, výzkumníci chtěli zjistit, odkud pochází DNA mužů.

Jak to výzkumníci předpokládali ve studii, nejpravděpodobnější odpovědí bylo, že veškerá mužská DNA, která se objevila v ženském mozku, pochází z těhotenství. Nicméně, když studovali mozek žen, které nebyly ani těhotné, na jejich překvapení, stále objevili mužské DNA buňky v ženském mozku.

Následně překvapení vědci potřebovali provést další výzkum, aby dospěli k závěru, zda možné zdroje mužské (samčí) DNA v ženském mozku jsou důsledkem:

- potratu, o kterém žena nevěděla

- dvojčete

- staršího bratra transformovaného mateřským oběhem

- sexuálního styku

Jelikož 63% žen má mužské DNA buňky, které se nacházejí ve výběžcích mozku, a protože první tři možnosti platí pouze pro velmi malé procento situací, nejběžnějším zdrojem objevených samčích buněk DNA je očividně pohlavní styk.

Co dále vědci zjistili, je skutečně velmi zajímavé. Ženy, které byly ve studii zkoumány, a které byly starší, nesly ve více případech živé mužské buňky uvnitř mozku více než 50 let.

Teprve teď začínáme chápat sílu a důsledky sexuálního styku.

Zdroj: hs.sk