Zatímco v Západním světě neustává debata, zda je přijatelné, aby měly ženy ve společnosti z náboženských důvodů zcela zahalené tváře, tak švédská socialistická vláda oznámila, že členové jejích policejních sil, vojsk a požární služby budou brzy nosit islámské hidžáby. V roce 2011 vyvolala Iman Aldebe rozruch návrhem první hidžáb-uniformy pro švédské policejní síly. Ale to zakrývání vlasů bylo přijato i přes kritické reakce, v nichž mnozí argumentovali, že policie by neměla vysílat náboženské poselství.

Teď tato 32 letá jordánsko-švédská návrhářka přistoupila k dalším krokům a navrhla islámské závoje i k nošení pro vojenský personál a požárníky, kdy obojí tyto útvary se ukázaly být ohledně tohoto nápadu velice optimistické, jak uvádí švédské noviny Göteborgs-Posten.

„Vedu s nimi rozhovory, protože ty závoje nesmí představovat žádné požární riziko atp. Staví se k tomu však velice pozitivně,“ řekla Iman Aldebe Göteborgs-Posten

Sputnik hlásí:

Podle Albede byli ještě v roce 2011 mnozí rozčilení, když zavedla závoj do policejní uniformy, kdy ji kritici obviňovali, že se pokouší islamizovat Švédsko nebo nutit ženy, aby nosily náboženské oděvy. Ale podle vlastního přiznání Adlebe je to jen otázka pomoci muslimským ženám, aby se začlenily do švédské společnosti, staly se soběstačnými a ulevilo se jim od závislosti na jejich muslimských chotích.

Chci budovat mosty, aby nikdo nezůstal mimo společnost nebo nežil, jako by nebyl v tomto státě, z čehož mnoho muslimských žen obviňují,“ řekla Albede švédskému mediálnímu kanálu Nyherter24. „Podle mě se Švédové staví za demokracii a rovnost. Vyrůstala jsem s tím ve Švédsku. Když se nejdříve řekne, že nežijí, jako by byly v tomto státě, a pak jsou nežádoucí v profesích tohoto státu, tak je to prostě špatně,“ dodala.

Aldebe rovněž věří, že i změna módy by rovněž mohla přispět k „daleko pozitivnějšímu“ image muslimských žen ve společnosti.

Policistky se závojem budí dojem autority, tvrdila. Ač Albede přiznala, že islámské odívání by mnozí mohli vnímat jako silné prohlášení, tak rovněž tvrdila, že pro ty, co nosí hidžáby, je to o tom, aby byly jako ostatní ženy ve švédské společnosti.

V sousedním Norsku řekla ministerská předsedkyně Erna Solberg, že ona osobně nikdy nezaměstná osobu, která bude nosit na tváři islámský závoj, přičemž ministr financí a vůdce Progresivní strany Siv Jensen naznačuje, že ty muslimské ženy, co nosí zakrytou tvář, to stejně dělají, jen aby vyprovokovaly reakce.

Zdroj: prisonplanet.com