Obrovský boom a poptávka po čokoládě ve světě v posledních desetiletích způsobil, že se na trh dostali i tzv. „špinavé kakaové boby“, tedy plodiny vypěstované na odlesněných částech deštných lesů, které jsou přeměněny na polnohospodářské plantáže. Západní Afrika, odkud pochází sedmdesát procent světové produkce kakaových bobů, se tak přeměnila na obrovskou farmu. Do pár let z přirozeného prostředí deštných lesů nezůstane v této oblasti jediný strom.

2 miliony farmářů podle odhadů každoročně vypěstují více než 2/3 světové produkce kakaových bobů v západní Africe. Deštné lesy jsou ilegálně decimovány a následně se na nich pěstují kakové boby. Pokud se nic nezmění, tak současným trendem se původní deštné lesy do roku 2030 v této oblasti zcela zmizí, uvedla organizace Mighty Earth.

Mimo environmentální (týkající se životního prostředí) katastrofy je tady další problém – moderní otroctví. Malé výnosy způsobují, že jsou majitelé nuceni podporovat nucenou práci malých dětí. Lidé musí na plantážích pracovat v nelidských podmínkách a za plat, který je pod hranicí chudoby (zhruba 60 českých korun na den). Neobvyklé nejsou ani únosy dětí z nejchudších oblastí Afriky, jako Burkina Faso a Mali.

Největší společnosti obchodující s čokoládovými výrobky je Mars, Nestlé, Mondelez a Ferrero Rocher, ti se však od obvinění distancují a stávající praktiky odsuzují. Většina mezinárodních společností kakaového průmyslu se zavázalo ukončit odlesňování deštných lesů a využívání „špinavých kakaových bobů“. Kde však kakao končí, pokud ne ve výrobcích největších společností? Na tuto otázku zatím neexistuje odpověď.

Možným řešením je označení Fair trade – spravedlivý obchod. Lidem ze zemí Afriky, Asie a Latinské Ameriky dává možnost uživit se vlastní prací za důstojných podmínek. Za svou kávu, kakao nebo banány dostávají spravedlivě zaplaceno, pěstují s ohledem na životní prostředí a jejich děti můžou chodit do školy.