Podle nedávných zjištění novozélandského spisovatele a filmaře Ray Warua pracovali američtí a novozélandští vědci na zbrani, která přinášela smrt z mořských hlubin. Od roku 1940 probíhaly v novozélandských vodách tajné pokusy se zbraní, která měla vyvolávat ničivé vlny tsunami. Myšlenka vzešla z amerických hlav, ale jak už bývá u této mocnosti zvykem, nechtělo se jí podobné pokusy podnikat ve vlastních výsostných vodách.

Proto dala v podstatě příkaz vládě Nového Zélandu, aby se ujala samotné realizace. Nicméně pro projekt „Lachtan“, jak byly smrtící experimenty krásně nazvány, uvolnila rozsáhlé prostředky na potřebnou technologii.

BĚHEM NĚKOLIKA MĚSÍCŮ SE NA OTEVŘENÉM MOŘI ODEHRÁLO NA 4000 POKUSNÝCH VÝBUCHŮ, S JEJICHŽ VÝSLEDKY BYLY USA SPOKOJENY.

Pokusy byly podle dostupných informací úspěšné. V roce 1944 dokázali vědci vyvolat vlnu tsunami vysokou až 12 metrů. Naštěstí ale nedošlo k žádné katastrofě. Vzhledem k utajení Lachtana pokusy probíhaly uprostřed oceánu několik desítek kilometrů od pobřeží Austrálie či Nového Zélandu a dalších ostrovů. Tsunami bomba měla být určena nejspíš ke zničení japonského pobřeží, případně menších japonských ostrovů.

Během několika měsíců se na otevřeném moři odehrálo na 4000 pokusných výbuchů, s jejichž výsledky byly USA spokojeny. Nakonec ale dotáhly do konce i vývoj atomové pumy a ta vzhledem k větší ničivé síle zvítězila.