Zprávy ze Sýrie už možná patří mezi vyčpělé, protože eskalace byla přinejmenším do příštího léta uložena k ledu, ale ta bujará touha prýštící ze zpackané americké zahraniční politiky intervencí zůstává. Poslední kapitolou knihy Johna Kerryho „Diplomacie pro idioty“ je případ generála Salim Adrise, tzv. umírněného nejvyššího velitele Západem podporované Svobodné syrské armády, který doslova utekl ze země před extrémnějšími frakcemi mezi CIA vyzbrojovanými a Katarem financovanými silami „rebelů“ vycházejícími z al-Káidy.


Jak to mnohomluvně formuluje WSJ:

„Islamističtí bojovníci z jeho ústředí vyhnali nejvyššího velitele Západem podporovaných rebelů v Sýrii, a ten uprchl ze země, řekli ve středu američtí činitelé.“ Jakékoliv podobnosti s odvážným Sirem Robinem jsou čistě náhodné. Zlepšilo se to, když ti samí bojovníci al-Káidy „o víkend zabrali klíčový sklad s uloženým americkým vojenským vybavením pro umírněné bojovníky v severní Sýrii.“ Jinými slovy, jak jsme už opakovaně celé léto předpovídali, USA teď zase jednou vyzbrojují bojovníky al-Káidy zbraněmi, které budou dříve nebo později použity proti USA samotným v době, kterou vybere CIA.

Co se týče podrobností o pokořujícím vykopání „vlasteneckého“ generála Idrise ze Sýrie a o ještě více pokořujícím vyrabování amerického vojenského vybavení se dočítáme z WSJ:

[quote align="center" color="#999999"]

Generál Idris utekl v neděli do katarského hlavního města Doha po úprku do Turecka, řekli ve středu američtí činitelé. „Prchl v důsledku toho, že jeho ústředí si zabrala Islamistická fronta,“ řekl vedoucí americký činitel.

Mluvčí Islamistické fronty také řekl, že generál Idris utekl do Turecka.

Tato Fronta zabrala sklady a kanceláře kontrolované Nejvyšší vojenskou radou, tj. organizací zastřešující umírněnou opozici, k níž patří i FSA, a která koordinuje distribuci americké pomoci, říkají tito činitelé. Rovněž zabrali pohraniční přechod s Tureckem Bab al-Hawa u těchto skladů ve městě Atmeh.[/quote]

Další zmetek z dílny ministerstva zahraničí:

[quote align="center" color="#999999"]

Rostoucí síla Islamistické fronty podnítila USA a jejich spojence, aby nedávno začali s přímými rozhovory se zástupci Islamistické fronty. Cílem bylo podle činitelů Západu přesvědčit některé z Islamistů, aby podpořili syrskou mírovou konferenci svolanou do Ženevy na 22. ledna z obav, že váznoucí dohoda nebude možná bez jejich podpory. SMC už souhlasila, že se mírových hovorů zúčastní.[/quote]

Krátká instruktáž o tom, jak odvážní jsou ti američtí „loajalisté“ v Sýrii ať co se týče jejich věci, tak co se týče amerického vybavení:

[quote align="center" color="#999999"]

Američtí činitelé řekli, že nedošlo k žádné bitvě o kontrolu těchto zařízení mezi SMC a Islamistickou frontou. Jeden vedoucí americký činitel řekl, že k tomu zabrání patřil „vnitřní puč.“ Ale další američtí činitelé s touto charakteristikou nesouhlasili.

Američtí činitelé řekli, že tato Islamistická fronta nabídla, že pomůže toto ústředí a tato skladová zařízení ochránit před skupinami s tvrdší linií. Pak, když Islamistická fronta přišla a pomohla tato místa zabezpečit, „tak se tam protlačili a řekli: ‚OK, zabíráme to tu,‘“ řekl vedoucí americký činitel.[/quote]

Jinými slovy jedna frakce rebelů v podstatě předala americké zbraně jiné frakci rebelů. Prostě jen takové prohození. Vůbec nepřekvapuje, že CIA k tomu nemá žádný komentář:

[quote align="center" color="#999999"]

Ústřední zpravodajská agentura (CIA) poskytuje malé množství zbraní vybraným umírněným rebelům. Mluvčí CIA odmítl komentovat, zda byly americké zbraně ve skladu, který zabrala Islamistická fronta. Generál Idris dostával zbraně rovněž i z jiných zemí, včetně Saúdské Arábie.

Ve skladu bylo rovněž umístěno nesmrtící vojenské vybavení včetně Američany dodaných náklaďáků a komunikačních zařízení.[/quote]

Sečteno a podtrženo: USA, které skoro rozpoutaly III. světovou válku kvůli několika vyfabrikovaným Youtube klipům, jen aby Kataru pomohly postavit plynovod do Evropy, tedy opravujeme, aby podpořily ty tolik oslavované bojovníky za svobodu, právě té samé skupině zastavily pomoc:

[quote align="center" color="#999999"]

Americké rozhodnutí suspendovat dodávky nesmrtící pomoci rebelům v severní Sýrii je další ranou americkému úsilí o posílení a sjednocení povstalců bojujících proti Bahsaru al-Assadovi, říkají analytici.

Ministerstvo zahraničí ve středu řeklo, že k tomuto rozhodnutí dospělo poté, co islamistické skupiny uvnitř opozice zabraly sklad a ústředí mainstreamové opoziční aliance podporované Spojenými státy.

V tomto rozhodnutí se odráží potíže Spojených států při podpoře rozdrobené opozice, když extremistické skupiny nabývají převahu nad umírněnými.

„Neexistuje jednoduchý způsob jak je od sebe oddělit,“ řekl Michael Rubin, analytik American Enterprise Institute.[/quote]

Putin se někde chechtá a má z toho prasečí radost.

Tyler Durden

Překlad: Miroslav Pavlíček

Zdroj: zerohedge.com