Vědec bourá mýty. Označil vegetariánství za zhoubné pro lidstvo
28. prosince 2018 Redakce AC24 Ze světa 8071 1
Frank Mitloehner z Kalifornské univerzity v Davisu (USA) se domnívá, že když se všichni vzdají masa, nesníží to vliv na životní prostředí, ale naopak, zvýší. Článek uveřejnil portál Science Alert. (Foto: Pxhere)
 

 
Loading...

Vědec uvádí data Agentury pro ochranu životního prostředí USA, podle kterých připadá na zemědělství pouze 9 % všech antropogenních výronů skleníkových plynů. Lídrem je výroba elektřiny (28 %), doprava (28 %) a těžký průmysl (22 %). Na živočišnou výrobu připadá 3,9 %.

Tento omyl, že výroba masa má větší exhalace než doprava, vznikl kvůli chybnému odhadu vlivu domácího dobytku na klima, jehož autorem byla Potravinová a zemědělská organizace OSN v roce 2006. Experti tenkrát přihlédli ke všem faktorům souvisejícím s výrobou masa, včetně výroby hnojiv a přeměny divokých ekologických systémů na pastviny. Ignorovali ale přitom výrobu materiálů a součástek pro automobily a údržbu silnic, vzali do úvahy jenom výfukové plyny. Zkreslilo to výsledky průzkumu.

Frank Mitloehner poukázal rovněž na to, že dokonce zřeknou-li se všichni Američani živočišných výrobků, sníží tím exhalace skleníkových plynů pouze o 2,6 %. Kdežto zavedení nových technologií snížilo počínaje rokem 1961 celkový vliv masného průmyslu na životní prostředí o 11,3 %, přičemž výroba masa se od té doby zvýšila dvakrát.

Globální odmítnutí masa bude ránou pro potravinovou bezpečnost. Rostlinné potraviny méně uspokojují potřebu člověka v kaloriích, protože lidský organismus nemůže strávit buničinu na rozdíl od živočichů, jež se živí rostlinami.

Zdroj: sciencealert.com

 

 
 
Loading...
loading...
sdílet na Facebooku sdílet na Twitteru sdílet na Google Plus sdílet na VKontakte

Hello World

Facebook komentáře
Disqus komentáře
Komentáře registrovaných uživatelů

Napište vlastní názor


MS
maitri shah
30. prosince 2018
10