Tyto podniky lhaly o původu masa hostům. Podívejte se, kdo servíroval maso z Polska
11. února 2019 Redakce AC24 Z domova 12173 0
Portál tn.nova.cz informoval o tom, že Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zveřejnila názvy restaurací, které svým hostům nabízely maso dovezené z Polska, jež prezentovaly jako argentinské hovězí. (Foto: Youtube)

Maso z Polska? Skandální zjištění, vyrábělo se i z těžce nemocných zvířat

Portál píše, že v současné době kontroloři provedli více než 1 100 kontrol. Potravinářská inspekce uvedla, že celkem tři restaurace klamaly své zákazníky tím, že lhaly o původu masa. Údajně se však v žádné restauraci nemělo nabízet maso z problematických jatek v Polsku. Inspektoři dále přišli na to, že v mnoha provozovnách chyběly doklady o původu masa.

Co se týče zmiňovaných restaurací, zákazníky klamal například podnik Mexita v Hradci Králové. Tato restaurace místo „argentinské roštěné — rib eye steaku z mladého býčka" totiž servírovala maso z Brazílie. Ani pizzerie Ciao v Děčíněnebyla výjimkou. I v ní bylo argentinské hovězí původem z Brazílie. Třetí restaurací, která lhala o původu masa, byla National restaurant v Mariánských Lázních. V tomto případě podnik místo carpaccia z jihoamerického hovězího hostům servíroval maso z Nizozemska, píše portál.

Ne vždy však kontroloři mohli zjistit, odkud maso pochází. V 48 případech totiž provozovatelé zařízení nedokázali kontrolorům poskytnout doklady, které by vypovídaly o původu surovin. Podniky tak musí tyto doklady doložit dodatečně.

„Ve dvou provozovnách bylo skladované maso na místě vyhodnoceno jako nevhodné k lidské spotřebě (maso s prošlým datem použitelnosti a zkažené maso) a inspektoři nařídili zákaz jeho uvádění do oběhu," cituje portál slova mluvčího SZPI, Radoslava Pospíchala.

Od té doby, co došlo ke skandálnímu odhalení ohledně nevyhovujícího masa z Polska, se inspekce v Česku aktivně věnuje podrobným kontrolám.

„Mimo jiné ověřuje zejména pravdivost deklarovaných údajů o původu masa i korektní způsob uvádění informací pro spotřebitele," vysvětluje Pospíchal.

Loading...
loading...
 
sdílet na Facebooku sdílet na Twitteru sdílet na Google Plus sdílet na VKontakte

Facebook komentáře
Komentáře registrovaných uživatelů

Napište vlastní názor