Jak se v Itálii vyrábí šunka pro východní Evropu? Dobrou chuť!
1. ledna 2019 Redakce AC24 Ze světa vyber redakce 2932165 7
Českí investigatívni novinári navštívili v Taliansku fabriku, kde sa vyrábajú mäsové výrobky. Zaujímali sa o výrobný proces a najmä o prísady, ktoré sa do výrobkov dávajú. Zistili, že šunka, ktorá sa predáva v Taliansku a šunka, ktorú si objednávajú veľkoobchodníci na predaj do krajín východnej Európy, sa môžu diametrálne líšiť. (Foto: Youtube)
 

 
Loading...

Skupina českých novinárov pred časom navštívila v Taliansku menšiu prevádzku, kde sa vyrába šunka, ktorá sa exportuje aj do krajín východnej Európy. Priamo sledovali proces úpravy šunky, pri ktorom sa z desiatich kilogramov čistej šunky stalo dvadsať kilogramov šunky, ktorá ide na export. Ako sa to dá dosiahnuť?

Do šunky sa strojom napichá špeciálny nálev. Ten sa musí vopred pripraviť takým spôsobom, že sa jednotlivé prísady, ktoré sa dodávajú vo vreciach vo forme prášku, postupne primiešavajú do vody, až sa v nej celkom rozpustia. A čo všetko v takom náleve je?

Predovšetkým sú to konzervanty: soľ a dusičnan sodný. To je prvé „éčko“. Dusičnan je vo výrobku preto, lebo keby tam nebol, šunka by zhnedla a ľudia by ju nekupovali. Zároveň ju to chráni pred baktériami, takže produkt je po dobu predaja bezpečný. Čo to však robí s baktériami, ktoré tvoria veľkú časť tráviacej sústavy človeka? Možno nič… Možno.

Potom prichádza zvýrazňovač chuti: kvasnicový extrakt. V nástreku je veľa vody, takže je treba pridať niečo, čo šunke pridá prirodzenú chuť mäsa, hlavne po uvarení. V kvasniciach sa nachádza aj kyselina glutámová a jej soľ – glutamát, čo je ďalšie „éčko“.

Iné éčka sa nachádzajú v koreniacej zmesi, ktorá šunke ďalej vylepšuje chuť.

>

Nasleduje stabilizátor, protipenivá látka. Keby sa z nálevu neodstránila pena, ktorá sa v ňom nachádza, v šunke by boli vzduchové bublinky – v niektorých šunkách ich môžeme vidieť. Nie je to veľká chyba, ale nepôsobí to na zákazníka dobre. Toto je ďalšie éčko.

Aby sa dalo toľko vody do mäsa dostať bez toho, aby vytieklo, potrebujeme prísadu, ktorá ju tam udrží, najmä počas varenia. Takou látkou sú polyfosfáty – tu máme ďalšie éčko.

Následne prichádza antioxidant kyselina askorbová. Potrebná je preto, aby si šunka na svetle udržala stálu ružovú farbu – inak by rýchlo zhnedla alebo zosivela. Ak je pridaný antioxidant, nemusí sa pridávať farbivo, ale to záleží od zákazníka: keď je požiadavka na ružovejší produkt, pridá sa ružová farba, ďalšie éčko.

A nálev je hotový. Šunka prejde strojom, kde množstvo ihiel do nej nálev povpichuje. Pri stopercentnom nástreku (na sto percent pôvodnej šunky ide sto percent nálevu) do stroja vojde desaťkilový kus, a o pár sekúnd z neho vypadne dvadsaťkilový…

Na otázku, či sa aj v Taliansku predáva šunka s takýmto vysokým podielom nástreku, dostali českí novinári odpoveď, že nie – v Taliansku zákazníci preferujú vysoko kvalitné šunky s podielom nástreku do 25 percent, pričom prísady sú výlučne prírodné a je tam minimum éčok. Šunka s vysokým nástrekom a menej kvalitnými prísadami ide iba na vývoz, napríklad do východnej Európy.

Dobrú chuť!

Zdroj: hs.sk

 

Vážení čtenáři, přispět na provoz vašeho nezávislého zpravodajství můžete na:

2000597440 / 2010
IBAN: CZ1120100000002000597440
BIC/SWIFT: FIOBCZPPXXX

 
 
Loading...
loading...
 
sdílet na Facebooku sdílet na Twitteru sdílet na Google Plus sdílet na VKontakte

Hello World

Facebook komentáře
Disqus komentáře
Komentáře registrovaných uživatelů

Napište vlastní názor


JJ
10
TL
tivukiz larjem
31. ledna 2019

PayMyDoctor is powered by Allscripts Healthcare Solutions, Inc. Allscripts is an American company that provides physician practices, hospitals, and other healthcare providers.

paymydoctor   | www.paymydoctor.com


00
MS
maitri shah
14. března 2019

Komentář byl odstraněn z důvodu nevhodného obsahu.


10
LF
luxele france
28. května 2019
Personne ne veut échouer et le ministère rêve de réussir. Beaucoup de gens ont eu beaucoup d'opportunités, mais à la fin ils ont réussi le succès. Réfléchir, mais ne pas connaître le malentendu fatal qui mène à l'échec et empêche le succès. En fait, la clé réside dans la «mentalité»: ceux qui ont une mauvaise attitude échappent toujours aux difficultés et ceux qui ont une bonne mentalité peuvent toujours trouver une solution au problème. replique stylo mont blanc  C'est la différence entre un gagnant et un perdant.
00
BO
Brianna Owen
1. června 2019
Tento rok 2019 byl pro mě tak blažený, že mi Bůh dal důvod žít znovu šťastně poté, co jsem byl po třech měsících zlomen srdce, když mě manžel opomněl a vrátil se do své milenky. Trpěl jsem a prošel všemi druhy emocionálních mučení, protože jsem nemohl dostat žádnou pomoc, aby se můj muž nevrátil, dokud mi neřekl doktor Wealthy mým spolupracovníkem, který mi dal plné ujištění o tom, že mu může pomoci. ke mě. Byl jsem v kontaktu s doktorem Wealthym a poslouchal jsem jeho slova a následoval instrukce, které mi dal. Mohl byste věřit, že se můj manžel vrátil domů během 12 až 16 hodin, jak řekl on a dnes, moje manželství je obnoveno a jsem tak vděčný, vděčný a vděčný Bohu za to, že používal doktora Wealthyho, aby po třech měsících vrátil mého muže zpět zlomené manželství. Je tam někdo, kdo se musí vrátit zpátky do svého milence nebo potřebuje pomoc jakéhokoliv druhu? Pak navrhuji, abyste se s Dr Wealthyem dostali do kontaktu s jeho e-mailovým ID: wealthylovespell@gmail.com NEBO si ho můžete nechat taky na +2348105150446 pro více informací. Bůh vám žehnej, pane
00