Hřebíček je jeden z nejoblíbenějších koření na světě. Kromě své sladké chuti, kterou dodávají jídlům, do kterých je přidán, je hřebíček známý i svými léčivými vlastnostmi. (Foto: Youtube)

V našem dnešním článku se s vámi podělíme o tom, jaké zdravotní přínosy má konzumace pouhých dvou hřebíčku denně.

1. Posiluje imunitní systém

Hřebíček je jedním z nejlepších potravin, jaké můžeme přijmout pro podporu imunity, neboť v těle zvyšuje množství bílých krvinek, což nám pomáhá zahánět infekce.

A kromě toho, obsahuje i ​​poměrně hodně vitamínu C.

2. Zlepšuje trávení

Hřebíček se může používat jako lék na problémy s trávením, neboť zlepšuje sekreci trávicích enzymů. Snižují také nevolnost od žaludku.

Nemluvě o tom, že je plný vlákniny, která prospívá zdravému trávení a pomáhá předcházet zácpě.

Nejlepší způsob léčby trávicích problémů hřebíčkem je konzumovat jej ve formě prášku nebo pražený s medem.

3. Dokáže zmírnit bolest zubů

Má také vlastnosti lokálního analgetika. Pokud vás bolí zuby, umístěte si nad problémový zub hřebíček pro potlačení bolesti, než se dostanete k zubaři.

4. Přispívá k zdravým játrům

Játra odpovídají za detoxikaci našeho těla a metabolismus námi přijímaných léků. Eugenol, přítomný v hřebíčku, zlepšuje činnost jater.

5. Pomáhá v těle snižovat bolest a zánět

Toto koření lze používat jako lék na bolesti hlavy.

Můžete tak dělat dvěma způsoby: konzumovat jej, nebo ho používat povrchově. Pokud dáváte přednost konzumaci, můžete rozmíchat hřebíčkový prášek a himalájskou sůl ve sklenici mléka a vypít ho, abyste zmírnili bolest hlavy.

Pokud jej chcete použít povrchově, můžete hřebíček nechat nasáknout v kokosovém oleji a pro dosažení úlevy masírovat dané místo.

6. Je dobrý pro vaše kosti a klouby

Hřebíček obsahuje určité prvky, jako jsou flavonoidy, mangan a eugenol, které přispívají ke zdraví kostí a kloubů.

Tyto látky zvyšují hustotu kostí, zapojují se do tvorby kostní tkáně a dopravují do našich kostí zdravé minerály.

7. Má antibakteriální vlastnosti

Studie provedená Univerzitou v Buenos Aires, otestovala hřebíček proti některým nebezpečným bakteriím, jako jsou E.coli a stafylokok. Výzkum ukázal účinnost hřebíčkového oleje při ničení těchto bakterií.

Existuje dokonce recept na bylinnou ústní vodu připravenou z oleje čajovníku, hřebíčku a bazalky.

Podle Katedry parodontologie na belgické KU univerzitě v Lovani dokáže tato přírodní ústní voda již po 21 dnech používání zlepšit zdraví dásní a snížit v ústech množství bakterií a plaku.

8. Snižuje cholesterol a krevní tlak

Hřebíček je nejlepším a nejúčinnějším potravinovým zdrojem polyfenolů. Polyfenoly jsou mikronutrienty, které absorbujeme při konzumaci rostlin.

Pro naše tělo mají velké přínosy: snižují cholesterol a krevní tlak, zlepšují činnost a pružnost arterií a prodlužují život.

9. Může pomáhat regulovat krevní cukr

Hřebíček je dokonalý pro lidi, kteří mají problém s krevním cukrem, protože v těle fungují obdobně jako inzulín.

Pomáhá vám z krve odplavovat do buněk přebytkový cukr, obnovovat rovnováhu a držet na uzdě krevní cukr.

10. Zpomaluje tvorbu krevních sraženin

Eugenolu, nacházejícím se v hřebíčku, je známo, že zpomaluje tvorbu krevních sraženin. Mějte však na paměti, že může špatně reagovat s léky na ředění krve.

Pokud užíváte takové léky, tak předtím, než do své stravy zařadíte hřebíček, je nezbytné poradit se s lékařem.

Zdroj: brightside.me, badatel.net