Kandidát za ANO na pozici ministra dopravy Vladimír Kremlík se má vrátit na ministerstvo, kde podepsal pro stát nevýhodnou smlouvu za půl miliardy korun za právní služby, kterou tehdejší ministr dopravy za ODS Aleš Řebíček dlouho tajil, píše portál Aktuálně. (Foto: Youtube)

Kremlík jako šéf právního úseku na ministerstvu dopravy podepsal v roce 2007 smlouvu o poskytování právních služeb za půl miliardy korun. Tu později Nejvyšší kontrolní úřad označil za nevýhodnou pro stát.

„Účinkování pana doktora Kremlíka na našem ministerstvu v roce 2007 bylo krátké a bylo ze všeho nejvíce spojované s touto smlouvou, ke které byly na našem úřadě velké připomínky už ve chvíli, kdy vznikala,“ cituje  portál jednoho z bývalých zaměstnanců ministerstva s podrobnými informacemi o smlouvě, jenž si nepřál být jmenován.

Jakmile přišel Kremlík na ministerstvo dopravy pod vedením Řebíčka, byl jmenován ředitelem nově vytvořeného právního a IT úseku. Právě díky tomu smlouvu podepisoval on.

Po jeho odchodu byla jeho pozice během několika měsíců zrušena, píše Aktuálně s tím, že po svém odchodu z ministerstva zamířil Kremlík do Advokátní kanceláře Volopich – Tomšíček & spol. Daniel Volopich přitom byl jedním z těch, kdo díky smlouvě získal zakázky.

Česká média žádala po Kremlíkovi, aby smlouvu vysvětlil. Ten řekl, že pouze plnil přání tehdejšího vedení ministerstva.

„Vše proběhlo podle zákona o veřejných zakázkách a soutěž nebyla nikdy nikým zpochybněna, přestože byla opakovaně přezkoumávána i ze strany Úřadu pro hospodářskou soutěž,“ cituje Aktuálně slova Kremlíka.

Zveřejnění smlouvy vymohla u soudu organizace Děti země. Po jejím zveřejnění vyšlo najevo, že obsahovala právní úkony i za částku 4500 korun za hodinu.

Na jejím základě také mohli být zaměstnávání externí právníci v rámci služeb, které by zvládli i právníci samotného ministerstva dopravy či jiných státních organizací.

Vladimír Kremlík se má jako kandidát za ANO na post ministra dopravy v pondělí setkat s prezidentem Milošem Zemanem.