Stephen Hawking se domníval, že mimozemský kontakt by pro planetu Zemi mohl být fatální. Po průlomovém prohlášení NASA, že objevila neuvěřitelně slibné exoplanety, které by mohly být domovem inteligentních forem mimozemského života, by si člověk mohl myslet, že by ty zprávy mohly být pro zemřelého fyzika Stephena Hawkinga potěšující.

Vždyť Hawking byl konec konců nesmírně zapojen do projektu Průlom v naslouchání, který je jedním z nejdynamičtějších a nejprogresivnějších projektů vyhledávání inteligentního života ve vesmíru. Hawking měl však na možnost styku s mimozemšťany daleko chmurnější pohled, než by se dalo čekat. 

Když Hawking v roce 2010 mluvil s Discovery Channel, tak řekl, že pokročilí mimozemšťané by byli nejspíš rasou nomádů, kteří by cestovali vesmírem, dobývali a kolonizovali všechny planety, na které by narazili. „Kdyby to tak bylo, tak by pro ně dávalo smysl, aby vydrancovali z planety materiály na budování dalších kosmických lodí, aby pak mohli dále postupovat. Kdo ví, jaké by to mělo hranice?“ ptal se. 

Hawking tato pesimistická prohlášení na shromáždění účastníků Průlomu v naslouchání ještě posílil. Řekl

„O mimozemšťanech toho mnoho nevíme, ale víme o lidech. Podíváte-li se do historie, tak kontakt lidí s méně inteligentními organismy byl z jejich hlediska často katastrofální, a střety civilizací s pokročilými technologiemi versus s primitivními technologiemi se pro ty méně pokročilé zvrhly hrozně. Civilizace, která si přečte některé naše poselství, může být i miliardy let před námi. Je-li tomu tak, tak budou daleko mocnější a nemusí na nás pohlížet jako na něco hodnotnějšího než jak my pohlížíme na bakterie.“ 

Avšak podle Jill Tarter, bývalé ředitelky Hledání mimozemské inteligence (SETI), je tento druh uvažování přehnaně cynický. Ta řekla: „Když sem mimozemšťané přijdou, mohl by to být prostě jen výzkum. Uvážíme-li věk vesmíru, tak pro ně stejně nejspíš nebudeme prvním meziplanetárním kontaktem.“ Uznala však, že není žádná záruka, že mimozemšťané na nás budou reagovat nějak pozitivně. V podstatě, řekla, vůbec neexistuje možnost, jak se dovědět, jak by pokročilá mimozemská rasa na lidskou civilizaci reagovala.“