Japonská vláda navýšila evakuační skupiny ve vysoce kontaminované oblasti okolo Fukušimy. Uprchlíci ze správního obvodu Fukušimy jsou nyní tlačeni, aby se vrátili zpět do svých domovů, i přes nebezpečnou úroveň radiace. Uvádí tak zpráva Greenpeace.  Říkají, že je úroveň radiace srovnatelná s uzavřenou zónou v Černobylu. Jejich zpráva říká, že oblast Fukušima plánuje snížit podporu bydlení pro evakuované, a to počínaje 31. březnem, kdy bude evakuační nařízení pro 6000 obyvatelů této vesnice zrušeno.


Japonská vláda minulý týden potvrdila, že dosud nebylo provedeno žádné posouzení celoživotního vystavujícímu se riziku pro občany, kteří by se do oblasti vrátili. 

RT  uvádí:  

„Poměrně vysoké hodnoty radiace, a to jak uvnitř, tak zvnějšku domů, vykazují pro obyvatele nepřijatelné radiační riziko. Občané, kteří se vrátili do svých ozářených domů jsou vystaveni riziku, když přijímají porovnatelně stejnou dávku záření, která odpovídá jednomu rentgenu hrudníku každý týden. To není normální nebo přijatelné.“ uvádí Ai Kashiwagi z energetické kampaně Greenpeace v tiskové zprávě, která byla zveřejněna v úterý.

Průzkum Greenpeace v Japonsku nalezl zvýšenou úroveň radiace, vysoko nad vládními cíli. Jejich tým změřil hodnoty domů kolem oblasti, která byla použita k výpočtu průměrnému ročnímu vystavení radiace. Byly zde odebrány i vzorky půdy, rovněž jako odebrán vzorků z nainstalovaných zařízení na měření radiace uvnitř dvou domů, která tu byly od února 2016.