Jak jsme minulou noc jen pár dnů poté, co média Trumpovi zlořečila po tvrzeních o závažných problémech se švédskou migrační politikou, referovali, prezident byl už z těchto nařčení očištěn, jelikož v předměstí Rinkeby též známém jako „malé Mogadišu“ vypukly násilné nepokoje. Teď, když je ten incident za námi, tak švédští činitelé „post mortem“ toho incidentu potvrzují, že v pondělí v noci propukly násilné nepokoje v „silně migranty zamořeném předměstí Stockholmu“, když tam maskovaní lupiči zapalují auta a zasypávají policisty kameny, kdy jeden policista byl zraněn, říkají švédští činitelé.


Tyto násilnosti vypukly jen dny poté, co byl prezident Trump zesměšňován za sobotní kampaňové shromáždění, kdy Švédsko zmínil spolu se seznamem evropských cílů terorismu. Trump později řekl své: „Podívejte se, co se minulou noc stalo ve Švédsku,“ jako odpověď na zprávu Fox News o krizi zločinnosti v této zemi, která byla odvysílána v pátek v noci.

„Švédsko. Ti pobrali velkou spoustu uprchlíků,“ dodal Trump při floridském shromáždění. „A mají teď problémy, o jakých si mysleli, že by nikdy nebyly možné.“

Švédský oficiální twitterový účet, který provozuje každý týden jiný uživatel, tweetnul v pondělí ráno Trumpovi: „Hej, Done, tady mluví Švéd! Je to od tebe opravdu hezké, že máš o nás péči, ale nesežer každou pitomost. Ve skutečnosti je to tu OK!“

Ovšem o několik hodin později události toto optimistické hodnocení vyvrátily.

Násilnosti v Rinkeby začaly asi 8 h večer, kdy policajti ve stanici metra zatkli podezřelého z drogových obvinění, píše The Local. Brzy se shromáždila skupina vrhající na policisty kameny a jiné předměty, což přimělo jednoho policistu, aby „v situaci vyžadující použití střelné zbraně“ touto zbraní vystřelil, řekl policejní mluvčí Lars Bystrom.

O několik hodin později pak ty bouře v Rinkeby začaly druhou vlnou asi v 10:30 h v noci. Bylo zapáleno asi sedm nebo osm aut a vyloupena spousta obchodů, hlásí the Local. Fotograf z mediálního kanálu Dagens Nyheter řekl, že když se pokusil ten chaos zadokumentovat, tak jej zmlátila skupina asi 15 lidí. Švédská policie byla nucena na neidentifikovanou skupinu násilně protestujících vypálit varovné výstřely, neboť zapalovali auta, vrhali na policii kameny a vylupovali místní obchody.

Při těchto střetech byl zraněn i policista, což strážce zákona přinutilo vypálit na dav několik varovných výstřelů, hlásil švédský veřejný vysílač SVT s odkazem na místního policejního mluvčího.

Švédský policista ohledává v Rinkeby vypálené auto, Švédsko 21. února 2017.

Má to světlou stránku, že „na místě nebyl nikdo zraněn a když jsme tam zkontrolovali nemocnice, tak tam nebyl nikdo, kdo by vypadal, že má střelné zranění,“ dodal Bystrom.

 

„Dostal jsem spoustu kopanců a pěstí jak do těla, tak do hlavy. Noc jsem strávil v nemocnici,“ řekl fotograf, který nebyl jmenován. „ Vypadá to jako válečná zóna,“ dodal.