Juan Pablo Escobar Henao, syn kolumbijského drogového magnáta Pabla Escobara, tvrdí, že jeho otec  „pracoval pro CIA jako prodejce kokainu.“  V nové knize  „Pablo Escobar in Fraganti“, Juan Escobar, který zde vystupuje pod pseudonymem Juan Sebastián Marroquin, vysvětluje, že CIA rekrutovala jeho otce pro prodej kokainu s cílem vymýtit komunismus ve Střední Americe.

„Co CIA dělala bylo to, že si kupovala kontrolu nad tím, dostat drogy do své země a dostali tak skvělý obchod,“ vysvětluje

„Nevydělával peníze sám,“ řekl Marroquín v nedávném rozhovoru. „ale společně s americkými agenturami, které mu umožnili přístup k těmto penězům. Měl přímé vztahy se CIA.“

Jak se dalo předpokládat, tato zpráva se v Americe zcela vyhnula titulkům zpráv.

Pokud vám obchodování CIA s kokainem do Spojených států zní jako nějaká hloupá konspirační teorie, tak se znovu zamyslete. Jejich role v obchodu s drogami byla odhalena v roce 1996 v explozivním vyšetřování "Dark Alliance" Garryho Weba pro San Jose Mercury News. Vyšetřování, kterému předsedal Webb odhalilo vazby mezi CIA, nikuraguánskými contras a obchodem s crack kokainem, který pustoší afro-americké komunity. 

Vyšetřování vyvolalo masivní protesty a slyšení v kongresu, stejně jako zjevnou protireakci mainstreamových médií, které zdistreditovali Webbovu zprávu. Nicméně o desetiletí později úředníci přišli sami k sobě a znovu vyzdvihli vyšetřovací zprávu nahoru.

Poté senátor John Kerry dokonce vydal podrobnou zprávu, která prohlašovala, že nejen, že tam "byly přesvědčivé důkazy", které by ukazovaly na zapojení tajné služby do obchodu s drogami a zbraněmi – ale dokonce, že o tom vláda USA věděla. 

El Patron, jak se Escobarovi přezdívalo, nashromáždil více bohatství než téměř jakýkoliv drogový dealer v historii – v jednu chvíli nahrabal kolem 420 milionů dolarů za týden v příjmech – a údajně dodával asi 80% kokainu na světě. Escobar byl na Forbes seznamu mezinárodních miliardářů sedm let po sobě a – i když pro povahu tohoto byznysu se jeví nemožné získat stabilní čísla – tak jeho odhadovaná hodnota jmění byla 30 miliard dolarů. 

 Escobarův a Medelinů kartel propašoval do USA 15 tun kokainu – každý den – a zanechali za sebou tisíce mrtvých těl, aby tak učinili.

„Bylo to 900 mil během ze severního pobřeží Kolumbie a bylo to zkrátka dokořán otevřené.“ napsal novinář Ioan grillo v knize  „El Narco: Inside Mexico’s Criminal Insurgency.”

„Kolumbijci a jejich američtí protějšci by udělali výsadek spousty balíků d moře, odkud by to bylo převezeno na rychlých člunech nebo dokonce mohli letět po floridské pevnině a nechali je zřítit někde na venkově.“

Pokud to, co Marroquín odhaluje v nové knize je skutečně pravda, tak by to znamenalo, že CIA hrálo hlavní roli při zajištování, aby Američané měli přístup k neomezenému množství kokainu – zatímco USA na druhé straně sarkasticky bojovalo proti drogám, aby podpořilo drogovou válku.

Ve skutečnosti, jak Morroquín pozoruje, dělá drogová prohibice to nejlepší pro pro-drogovou propagandu – vzhledem k tomu, že co je zakázané tomu přirozeně dává větší touhu.

Tento zákaz zaručila, že Escobarova krvavá vláda bude o to více násilná. Marroquín nyní věří, že "jeho cesta k uzdravení je usmířit se s příbuznými, které jeho otec nařídil zabít."

Zatímco Escobar samozřejmě používal násilí, nebo si na to objednal ostatní, aby účinně podněcoval a udržel si moc, tak si v sobě zachoval trochu té charitativní krve. Bussiness Insider píše: „Byl přezdíván Robin Hood poté co rozdával peníze chudým, budoval bydlení pro bezdomovce, vystavěl 70 komunitních fotbalových hřišť a vybudoval ZOO.“

El Patronův osud byl ukončen v roce 1993 – výstřelem, když se pokoušel uprchnout poté co jeho dům byl obklopen. Nicméně okolnosti jeho smrti zůstávají předmětem diskuzí dodnes. Marroquín trvá na tom, že jeho otec spáchal sebevraždu, spíše než, že by byl zastřelen nebo zajat policií s cílem ho ulovit, zatímco jiní věří, že Escobar byl zcela jistě zabit policií.

Ať tak, či onak, hromadění Escobarova bohatství by mohlo být považováno za vedlejší roli, kterou hrál pro CIA a válku proti drogám – masivní pokrytectví sloužící k udržení lidí závislých na látce, která je nezákonná. Takže stát pak může dosáhnout zisků generovaných ze soudů, vězení a policie, která „nezbytně“ „bojuje“ ve válce proti drogám.

 „Můj otec byl jedním z koleček ve velkém byznysu všeobecného obchodu s drogami,“ vysvětluje Marroquín, a když už dále nesloužil účelu pro který ho využívali, tak byli na něj vyslaní zabijáci, aby se vypořádali s tímto problémem – problémem na jehož tvorbě se mnoho lidí podílelo. 

Marroquín, který odtajnil, že jeho Escobarův syn v roce 2009, říkám že musel odpustit členům jeho rodiny za jejich zapojení do obchodu s drogami a za zradu svého otce – ale poznamenává, že odpuštění neznamená zapomenutí toho, co se stalo. 

Ale má samozřejmě odměrěný ohlede na muže, který brutálně vládl kokainovému průmyslu. 

„Pablo Escobar není v žádném případě vzor,“ ujišťuje. 

„Obdivuji Pabla, mého otce, který mě vzdělal. Ne Escobara, mafiána.“

Marroquín poznamenal, že se může zdát, že drogoví kápové mají díky svému postavení vše a dávají tomu jen malou pozornost, avšak tyto hmotné zisky nad nimi nakonec převezmou kontrolu.

„Tím více moci měl můj otec, tím hůře žil.“