Armádní sbor inženýrů dal finální povolení nutné k dokončení výstavby kontroverzního potrubí Dakota Acces, což zasadilo tvrdou ránu kmenu Standing Rock Sioux.  Prezident Donald Trump vydal exekutivní příkaz k rychlému přezkoumání projektu. V soudním podání Armádního sboru se píše, že by to umožnilo dostavbu konečných 1,5 míle z celkových 1,7 mil potrubí, které by tunelově vedlo pod řekou Missouri, severně od rezervace Standing Rock Sioux.


Tento tah je šokující pro domorodé kmeny Američanů a enviromentální aktivisty a severo-dakotský kmen Standing Rock Sioux od kterého se očekává, že se pokusí zmírnit toto rozhodnutí u soudu.

Press TV  píše:

V soudním podání Armádního sboru z úterý se píše, že by to umožnilo dostavbu konečných 1,5 míle z celkových 1,7 mil potrubí, které by tunelově vedlo pod řekou Missouri, severně od rezervace Standing Rock Sioux.

Armáda zavrhla svůj enviromentální dopad na životní prostředí i navzdory veřejným upozorněním a připomínkám k projektu, které probíhali od 18. ledna do 20. února.

V dopisu Kongresu napsal zástupce náměstka oddělení armády Paul Cramer, že „v souladu se směřováním“ memoranda prezidenta Trumpa, se jeho agentura vzdá „své politiky čekání 14 ní po schválení v Kongres, před udělením povolení.“

Řekl, že povolení bude poskytnuto „ne dříve než za 24 hodin“ po doručení dopisu, který byl datován na 7. února.