Finančník George Soros během svého projevu na elitářské ekonomické konferenci ve švýcarském Davosu prohlásil nadcházejícího prezidenta Donalda Trumpa za „podrazáka“ a „rádoby diktátora“ a předpověděl, že ani Brexit podporující premiérka Theresa May se v Británii v úřadě moc neohřeje. „Stal by se diktátorem, kdyby mu to prošlo, ale nestane,“ řekl Soros, který během večera promlouval na ekonomické konferenci v luxusním švýcarském rezortu. Soros řekl, že má důvěru v to, že Americký lid Trumpovi „vrátí úder“ a že ústava a dělení moci v USA zvítězí.


Dodal, že si myslí, že Trump v úřadě zkrachuje, neboť jak tvrdil, tak Trumpem vyhlašované ideje jsou vzájemně rozporuplné, a spekuloval, že lid bude proti novému prezidentovi, až překročí hranici, bojovat.

Soros rovněž předpověděl, že současná síla trhu v USA moc dlouho v prvním období tohoto 45. prezidenta nevydrží, když říkal: „Zrovna teď je nejistota na svém vrcholu a nejistota je nepřítel dlouhodobých investic.“

Ti, koho si vybral do kabinetu, tu nejistotu podle Sorose ještě zvětšili, neboť jak o nich řekl, že ve vnitřních kruzích Trumpova kabinetu budou neustálé vnitřní rozbroje.

Pak Soros upřel svou pozornost k současnému stavu Evropské unie a k důsledkům červnového odhlasování Brexitu. Tvrdil, že lid Evropy se EU odcizil a že Evropa jako celek se příliš zkomplikovala.

Označil vzestup populistických stran jako německá Alternativa pro Německo (AfD) nebo francouzská Národní fronta za „anti-evropský“ a tvrdil, že Evropa v současnosti kráčí špatnou cestou.