Bohaté země by měly migranty „vítat“ a investovat více do „integrace“, aby zmírnily obavy svých občanů, řekl vysoký činitel Vatikánu. Státní tajemník Vatikánu kardinál Pietro Parolin v rozhovoru s Wall Street Journal ve švýcarském lyžařském resortu Davos, kde se sešlo přes 3 000 světových politických, hospodářských a sociálních vůdců na Světové ekonomické fórum, řekl, že papežův postoj je takový, že Západní země by migranty měly usídlit, neboť ti touží pouze po lepším životě.


„Je to velký problém a nikoliv snadný,“ přiznal s dodatkem, „myslíme si – takový je postoj Svatého otce – že postoj k nim (k migrantům) by měl být vítající, protože prchají z násilné situace, v níž často přichází o život, před chudobou, před mizérií a hledají lepší život. Každý na světě má právo hledat lepší život.“

Když byl tázán, zda mu dělá starosti možnost „populistického odporu“ proti migrantům, tak kardinál řekl, že „samozřejmě“ dělá.

Vlády by měly obavy svých občanů „brát v úvahu“, řekl, navrhl ale, že by mělo na tyto obavy reagovat pevnými plány na lepší integraci mezi migranty a místním obyvatelstvem.

„Nemůžeme tyto obavy přehlížet, ale lepší odpovědí je integrace. Což je dobré slovo.“

„Musíme brát v úvahu strach těchto lidí a reagovat správným způsobem, což je mít jasnou vizi integrace.“

Dodal, že Vatikánští činitelé se v posledních dnech sešli s africkými vůdci, aby prodiskutovali způsoby, jimiž by se jejich vlastní země vyvinuly, aby svým lidem poskytly příležitosti k lepšímu životu bez potřeby migrace.

Letošní hlavní téma tohoto Fóra se soustřeďuje na to, jak ve snaze odporovat „děsivému“ vzestupu populismu, projevujícímu se nejdříve Brexitem a pak zvolením prezidenta Trumpa, globalizaci přimět, aby fungovala pro každého.

K tomu měl kardinál Paroli také poselství, když volal po tom, co nazýval „globalizací s lidskou tváří.“

Papežovo poselství, řekl, pokračuje vítáním takové formy globalizace, která „všem, a zvláště chudým a zranitelným, nabízí možnost dobrého života jakožto lidským bytostem a synům a dcerám Božím.“

Zdroj: breitbart.com

Loading…