Poté, co v posledních dvou měsících se stoickým klidem poslouchal důkazy nepodložená obvinění, že Moskva „hackla americké volby“ a že Hillary prohrála nepřímo kvůli Putinovu údajnému vměšování, což vedlo k tomu, že Obama vypověděl 35 ruských diplomatů, ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov nakonec přeci jen vybuchl a pustil se do probíhajícího hledání obětního beránka za americké volební fiasko prohlášením, že vůdci a vrcholní činitelé Británie, Německa a Francie se „hrubě vměšovali“ do amerických vnitřních záležitostí „kampaní“ za Hillary Clinton a otevřeným „démonizováním“ Donalda Trumpa.


Na rozdíl od amerických obvinění z ruského vměšování lze Lavrovova tvrzení přinejmenším doložit jednoduchým hledáním ve zprávách na Googlu z prostředka či konce roku 2016.

Lavrov promlouvající během tiskové konference po schůzce s jeho rakouským protějškem Sebastianem Kurzem řekl, že jeho hněvivý výbuch přišel, protože Moskva je už „unavená“ z obviňování, že se vměšovala do amerických voleb. Ve skutečnosti nastala čas, řekl Lavrov, „uznat fakt“, že to bylo naopak.

„To američtí spojenci se během volební kampaně hrubě vměšovali do amerických vnitřních záležitostí,“ řekl Lavrov podle citace v RT.

„Všimli jsme si, že Angela Merkel, Francois Hollande, Theresa May a další evropští vůdci to dělali.“ Dodal, že oficiální zástupci některých evropských zemí nešetřili slovy a v podstatě během volební kampaně Donalda Trumpa „démonizovali“.

Mezi jiným zářnými příklady loni v srpnu německý ministr zahraničí Frank Walther Steinmeier nazval Trumpa „kazatelem nenávisti“. V reakci na Trumpova prohlášení, že části Londýna jsou ‚no-go zóny‘, řekl v prosinci britským ministr zahraničí Boris Johnson, že Trump je „nezpůsobilý“ být americkým prezidentem. Později však Johnson řekl, že prezidentství Trumpa by mohlo být „okamžikem příležitosti“.