Přicházející administrativa Donalda Trumpa se bude potýkat se světem ohroženým větším rizikem konfliktu, se zpomaleným růstem a s většími tlaky proti demokracii, než tomu kdy bylo od Studené války, uvedla v pondělí nová zpráva amerického zpravodajství. Nadcházející administrativa Donalda Trumpa se bude potýkat s větším rizikem konfliktu, s pomalejším růstem a s většími tlaky proti demokracii, než kterákoliv jiná od Studené války, uvedla nová zpráva amerického zpravodajství zveřejněná v pondělí.


Americké vůdcovství uvadá, přičemž dochází k posuvům ekonomické, politické a technologické moci, k hlubokým změnám globálního prostředí „které jsou předzvěstí temné a obtížné blízké budoucnosti,“ uvádí zpráva Národní zpravodajské rady „Globální trendy: Paradoxy pokroku“.

„V příštích pěti letech bude narůstat napětí uvnitř zemí a mezi nimi,“ uvádí zpráva. „Ať to bude k lepšímu či horšímu, nově se vynořující globální prostředí nás přivádí blízko konci éry americké dominance po Studené válce.“

Výzkumná skupina Národní zpravodajské rady pod záštitou Kanceláře ředitele Národního zpravodajství vydává své globální hodnocení každé čtyři roky a to nové vychází 11 dnů před Trumpovou inaugurací na prezidenta.

To líčí chmurný obraz problémů strhávajících globální řád éry po II. světové válce včetně extrémních rozestupů v příjmech, úniků technologií jinam, demografických posuvů, dopadů globálního oteplování a zintenzivňujících se komunálních konfliktů.

Pro Západní demokracie bude navíc podle této studie stále obtížnější a obtížnější držet se svých principů a nenechávat se vzájemně rozdělit.



Tato zpráva však varuje vůdce USA, aby nepodléhali pokušení zkoušet znovu oživit nějaký druh míru ve stylu Pax Americana, tj. americkou politiku uvalení globálního míru, která navigovala globální řád od 50. let.

„Bude to svádět k uvalování řádu do tohoto zjevného chaosu, to by bylo ale nakonec z krátkodobého hlediska příliš nákladné a z dlouhodobého hlediska by to zkrachovalo,“ čímž by to erodovalo americkou politickou sílu.

Probíhající války na Středním východě včetně války v Sýrii způsobily největší humanitární a uprchlickou krizi od II. světové války.

Mezitím vzestup populismu posiluje pravicové politické strany po celé Evropě a vedl i k odchodu Británie z EU a k Trumpovu zvolení ve Spojených státech.

Zdroj:  theantimedia.org middleeasteye.net