Stovky amerických tanků, náklaďáků a dalších kusů vojenské techniky dorazily do německého přístavu Bremerhaven, aby byly převezeny do Východní Evropy jako součást posilování NATO na ruských hranicích. Tato technika do Německa dorazila lodí a bude po železnicích a silnicích převezena do východní Evropy jako součást posilování NATO, které zvyšuje napětí s Moskvou. Tato technika spolu s 3 500 americkými vojáky bude nasazena podél východní hranice NATO.


RT hlásí:

Nákladní loď Resolve dorazila ve středu, zatímco dvě další plavidla – Freedom a Endurance – se v Německu očekávají v neděli, ohlásila Deutsche Welle. Vykládání lodí začalo v pátek s tím, že těžká technik se převeze po železnici a silnici do Polska.

USA plánují podle Reuters do Východní Evropy přivézt celkem 87 tanků Abrams MIA1, 20 samohybných houfnic Paladin a 136 bojových vozidel pěchoty Bradley. Mezi Polskem, Pobaltskými státy, Bulharskem a Rumunskem se rozmístí čtyři tisíce amerických vojáků, kde budou zůstávat v rámci jejich rotace.

Polská vojska spolu s americkými podle plánu provedou koncem měsíce v Polsku společné „soustřeďovací“ cvičení, o němž NATO říká, že je zaměřené na ujištění evropských spojenců čelících tomu, co nazývají agresivní chování Ruska.

Do Východní Evropy je rovněž naplánováno nasazení 10. Bojové brigády vojskového letectva s 50 vrtulníky Black Hawk, 10 vrtulníky CH-47 Chinook a s 1800 vojáky spolu se samostatných batalionem vojskového letectva se 400 vojáky a 24 vrtulníky Apache.

„Nejlepší způsob udržení míru spočívá v přípravě,“ vysvětlil amerických generálmajor Timothy McGuire s dodatkem, že toto nasazení je pouze „ukázkou síly a soudržnosti aliance a závazku USA udržet na tomto kontinentě mír.“

Estonsko, Lotyšsko a Litva budou hostit vojska z Německa, Kanady a Británie s tím, že každá z těchto zemí vyšle po 1 000 vojácích.

NATO o tomto vojenském posilování u ruských hranic mluví jako o obranném opatření s tvrzením, že je to po znovusjednocení Krymu s Ruskem v roce 2014 po údajném zapojení Moskvy v Ukrajinské krizi ospravedlnitelné. Rusko pohlíží na vojenské aktivity tohoto bloku jako na agresivní a řeklo, že mohutné vojenské posilování podvrací bezpečnostní rovnováhu na Evropském kontinentu.