Polský ministr zahraničí Witold Waszczykowski vyčinil prezidentovi Evropské rady Donaldu Tuskovi jako „ikoně zla a stupidity“ a naléhal na něj, aby „se držel dál od Polska“. Tento komentář byl odpovědí na Tuskův silvestrovský tweet, v němž on sám Polsku přál, aby se „oprostilo od zla a stupidity“. Mnoho Poláků s ostrým jazykem tomuto rodákovi z Gdaňsku odpovědělo, že by měl svému přání dostát a zůstat za hranicemi.


Pan Wasczczykowsky řekl o šéfovi Evropské rady: „Přál bych si, aby se držel daleko od Polska… Ještě mu ničím nepomohl.“

Tusk byl polským ministerským předsedou v letech 2007-2014, odkud vystoupil na svůj post v Evropské unii právě včas, aby se vyhnul vyhnání z úřadu populistickou stranou Práva a spravedlnosti (PiS) v národních volbách. O tomto kroku se povídá, že k němu Tuska podnítila jeho žena Malgrzata, kterou přitahovala „prestiž Bruselu, lepší peníze a méně problémů s prací,“ když se mu plat zvedl z pouhých 1 520 000 Kč na 7 520 000 Kč plus náhrady, penze a flotila pěti limuzín.

Prestiž zakladatele strany Občanská platforma doma tento krok hrozně poškodil, avšak teprve tímto dostal boss Evropské rady chmurné ujištění, že je teď v Polsku „veřejným nepřítelem číslo 1“.

To do velké míry vyvěrá i z bezprecedentního vyšetřování EU, zda je v Polsku vláda zákon, které je široce považováno za pokus potrestat populistickou vládu za podvracení „katastrofických“ návrhů tohoto bloku na uvalení povinných kvót na migranty pro členské státy. Konzervativní strana Práva a spravedlnosti (PiS) byla první, kdo v této republice vyhrál rozhodnou většinou od konce komunistické diktatury, a ta považuje toto vyšetřování za nepřijatelné vměšování do polské demokracie a argumentuje, že Brusel útočí proti pouhým pokusům o reformy, které mají skoncovat se zkorumpovanými praktikami.

V Británii byl Tusk široce odsuzován za to, že během referenda o Brexitu udělal z Evropského projektu „Projekt strachu na 11“, když tvrdil, že hlasování za odchod z EU bude znamenat „začátek zkázy nejen EU, ale i celé Západní politické civilizace.“

Zdroj:  breitbart.com