Kuriózní možnost zpoplatnění jejích služeb nabízí německá banka Sparkasse Soest, která u jednoho z produktů účtuje zákazníkům každé kliknutí v internet bankingu jejich účtu. Upozornili na to noviny Soester Anzeiger z města Soest, kde má banka své hlavní sídlo. Kliknutí stálo dosud jeden cent, banka ale cenu zvyšuje na dva centy. Jakou podobu má internet banking banky, což přesně je definováno za klik a zda například odpovídá každému zobrazení nové stránky nebo každému kliknutí není jasné.


Podle popisu německých médií je v každém případě takto zřejmě zpoplatněny i používání internet bankingu nevyúsťujúce do žádné aktivní bankovní operace.

Banka takový způsob zpoplatnění nabízí klientům, kteří si zvolí nižší fixní měsíční poplatek za účet 3.5 eur. Zákazníci mají možnost zvolit si fixní poplatek 5 eur, v takovém případě jim kliky v internet bankingu již individuálně zpoplatněny nejsou.

Pokud tak mezi těmito způsoby účtování není žádný další rozdíl, dosud se zákazníkem vyplatilo mít nižší poplatek pokud měli měsíčně méně než 150 kliků. S novou cenou to bude méně než 75 kliků za měsíc.

Banka ve stanovisku pro noviny tento zvláštní poplatek odůvodnila tím, že za každým kliknutím jsou technické procesy v pozadí spojené s náklady.

Zdroj:  soester-anzeiger.de