Den inaugurace nového amerického prezidenta Donalda Trumpa 20.leden 2017, chtějí teroristé z Islámského státu proměnit na „krvavý pátek“. Teroristé Islámského státu podněcují své příznivce a vybízejí je k teroristickým akcím tento den po celém světě. Západní bezpečnostní analytici uvádějí, že Islámský stát rekrutuje do svých řad lidi, kteří mluví plynně anglicky. Zveřejněné informace na webových stránkách spojených s Islámským státem ukazují, že teroristé plánují útoky na inauguraci prezidenta Donalda Trumpa, tedy v pátek 20. ledna 2017.


Slavnostní inaugurace se bude konat ve Washingtonu, ale speciální jednotky USA monitorují signály na akce příznivců IS daleko od místa slibu nového prezidenta.

V poslední době varoval před útoky také Europol. Podle policejní agentury Evropské unie má tzv. Islámský stát již desítky ozbrojenců na starém kontinentu a s porážkami Islámského státu v Iráku a Sýrii, mohou další přijet do Evropy. Europol odhaduje, že nejpravděpodobnější formou provádění útoků v zemích EU budou ty, které organizace používala v uplynulých letech, včetně útoků s použitím střelných zbraní, sebevražedných útoků a osamělých útočníků.

"Vidíme, že Islámský stát je pod tlakem útoků na Mosul a Rakku,“ vysvětluje belgický ministr vnitra Jan Jambon, „ buď tam belgičtí bojovníci zůstanou a budou pomáhat při obraně Islámského státu nebo je druhá možnost, že je islámský stát využije proti Evropě a nejde jen o 200 Belgičanů, ale je tam 3-5.000 dalších Evropanů. Všechny zpravodajské služby se je snaží sledovat a vyměňují si informace, přijde-li tato vlna do Evropy, musíme být připraveni.“

Zdroj: pz.cz