Nevolená výkonná složka Evropské unie vyhrožuje eskalací nad rámec „ne-legislativních“ úkonů, pokud Facebook, Twitter a YouTube nebudou cenzurovat do 24 hodin to, co je považováno za „ilegální“ internetovou mluvu. V květnu letošního roku američtí technologičtí giganti podepsali „kázeňský řád“, v němž slibovali kolaboraci s touto Komisí a s národními orgány vynucování zákona při „kriminalizaci“ a uvalování „sankcí“ na „jedince toto páchající“, stejně jako se se zavázali „propagovat nezávislé tomuto čelící verze“ takové, jaké upřednostňuje EU.


Komisařka spravedlnosti EU v nedělním projevu k tomu, co chtějí na internetu cenzurovat, přidala i „falešné zprávy“.

K „sériím závazků k boji se šířením ilegální nenávistné mluvy na evropském internetu“ vypracovaným „spolu s IT společnostmi“ patří i slib „revidovat většinu“ toho, co je označeno za „nenávistnou mluvu“, do 24 hodin.

Avšak nová zpráva Evropské komise tvrdila, že prozatím se tak děje jen v Německu a ve Francii, a cenzura navíc často trvá příliš dlouho. V důsledku toho jeden z komisařů už poukazoval, že by mohli schválit nové cenzurní zákony, když „ne-legislativní přístup“ takto selhal.

Revize zjistila, že 40 procent zaznamenaných případů bylo revidováno do 24 hodin, avšak toto číslo vzrostlo nad 80 procent po 48 hodinách. Nejpomalejší reakci měl Twitter, zatímco YouTube byl nejrychlejší.

Euro-komisařka spravedlnosti Věra Jourová The Financial Times (FT) řekla: „Pokud mě a ministry chce YouTube, Twitter a Microsoft přesvědčit, že by mimo-legislativní přístup mohl fungovat, tak budou muset jednat rychleji a v nadcházejících měsících se hodně snažit.“

Dodala: „Poslední týdny a měsíce ukázaly, že je třeba, aby společnosti sociálních médií svou důležitou roli sehrály vitálněji a přejaly svůj podíl odpovědnosti, co se týče jevů jako radikalizace na internetu, ilegální nenávistná mluva nebo falešné zprávy.“